Eveniment

Noii miniştri au depus jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis

Noii miniştri au depus jurământul în faţa...

Autor: Mediafax

15.06.2023, 17:44 66

Ceremonia depunerii jurământului de către noii miniştri, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, a avut loc, joi, la Palatul Cotroceni.

Au depus jurământul premierul Ioan Marcel Ciolacu,
Marian Neacşu - viceprim-ministru,
Marian Cătălin Predoiu - minsitrul de Interne şi vicepremier,
Marcel Ioan Boloş - ministrul de Finanţe,
Sorin Mihai Grindeanu - ministrul Transporturilor şi Infrastructurii,
Gabriela Firea - ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse,
Alina Ştefania Gorghiu - ministrul Justiţiei,
Angel Tîlvăr - ministrul Apărării Naţionale,
Ligia Deca - ministrul Educaţiei,
Raluca Turcan - ministrul Culturii,
Luminiţa Teodora Odobescu - ministru al Afacerilor Externe,
Ştefan Radu Oprea - ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului,
Adrian Câciu - ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene,
Adrian Ioan Veştea - ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei,
Alexandru Rafila - ministrul Sănătăţii,
Florin Ionuţ Barbu - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
Sebastian Ioan Burduja - ministrul Energiei,
Marius Constantin Budăi - ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale,
Bogdan Gruia Ivan - ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,
Mircea Fechet ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

După ce miniştrii au depus jurământul, preşedintele Klaus Iohannis i-a felicitat şi le-a urat succes în noul mandat.

„Cu siguranţă subiectul cel mai discutat şi comentat din ultimele săptămâni a fost ceea ce s-a numit rotaţia premierilor. Iată că, în timp record, fără sincope, cu rezultate foarte bune, această procedură s-a încheiat. Nu este puţin lucru şi este prima dată în România când se întâmplă într-o coaliţie o astfel de mişcare. Este important pentru politica românească, pentru România şi pentru români. Pentru că acest fel de a face politică arată stabilitate, arată seriozitate şi arată că politicienii implicaţi sunt hotărâţi să îşi ia mandatele foarte în serios”, a spus Iohannis.

El a lăudat mandatul de premier al lui Nicolae Ciucă şi modul în care miniştrii şi-au făcut treaba la ministerele pe care le-au condus.

„S-a încheiat prima parte sub conducerea guvernamentală a premierului Ciucă şi a dovedit coaliţia că ştie să gestioneze treburile publice. Dacă ar fi să descriu prima parte a acestui mandat al coaliţiei cred că ele ar putea să fie: seriozitate, stabilitate, securitate, eficienţă şi eficacitate. La acestea se poate adăuga că România a avut cu toate crizele prin care a trecut o creştere economică, că populaţia a fost ferită de efectele crizei energetice, că inflaţia este sub control şi în ansamblu rezultatele sunt foarte bune. Daţi-mi voie să îl felicit pe fostul prim-ministru Ciucă şi echipa cu care a lucrat, o echipă care se regăseşte într-o măsură rezonabilă şi în noua echipă guvernamentală”, a mai spus preşedintele.

El s-a adresat, apoi, noului premier, Marcel Ciolacu, spunându-i că are multe lucruri de rezolvat în mandatul pe care l-a început.

„Domnule prim-ministru Ciolacu, aţi fost parte don echipă, aţi condus Camera Deputaţilor şi aţi lucrat într-o adevărată echipă la conducerea coaliţiei. Sunt încredinţat că în această nouă postură şi cu această echipă care azi a depus jurământul veţi continua munca începută de coaliţie acum un an şi jumătate. Sunt multe probleme de rezolvat, nu trebuie să trăim cu impresia că toate s-au rezolvat şi acum lucrurile vor merge mai uşor. În practică ştim că merge din ce în ce mai greu. Avem încă o jumătate de an în care putem să rezolvăm foarte multe lucruri după care vom intra într-un an super-electoral care în sine deja este o provocare pentru o societate. Vom avea 4 rânduri de alegeri şi în acelaşi timp ţara trebuie guvernată responsabil şi cu rezultate bune. Vă doresc, domnule prim-ministru, domnilor viceprim-miniştri, doamnelor şi domnilor miniştri, să nu pierdeţi din vedere pentru ce aţi jurat. Lucrul cel mai important este să vă străduiţi să rezolvaţi problemele României şi ale românilor. Doar după aceea, problemele care vă privesc, legate de formaţiunile politice. Vă doresc tuturor un mandat bun, cu rezultate şi în ansamblul Guvernului, o reuşită”, a mai spus Klaus Iohannis.

După discurs, preşedintele Klaus Iohannis s-a îndreptat către premierul Marcel Ciolacu, cei doi s-au salutat şi au urmat fotografiile de grup care să marcheze depunerea jurământului de către miniştri din Guvernul Ciolacu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO