Eveniment

O mare piaţă din Bucureşti, închisă de ANPC. Ce au găsit inspectorii

O mare piaţă din Bucureşti, închisă de ANPC. Ce au...

Autor: Cosmin Pirv

21.02.2022, 20:19 21758

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat luni că Piaţa Gemeni din centrul Capitalei a fost închisă temporar pentru nereguli importante, în urma unui control efectuat de inspectori. 

Potrivit ANPC, echipe de comisari au verificat luni modul în care firmele care activează în incinta „Pieţei Gemeni” din sectorul 2 al Capitalei respectă drepturile consumatorilor şi prevederile legii în domeniu.

În urma verificărilor au fost aplicate amenzi în valoare totală de 137.000 lei.

La acestea s-au adăugat măsuri complementare de oprire definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor alimentare cu deficienţe. De asemenea, conform ANPC, s-a dispus „oprire temporară a prestării de servicii în cazul tuturor celor 5 operatori economici care activau în incinta pieţei, precum şi a celui care administrează locaţia”.

„După acţiunea de control din Piaţa Delfinului, mi-am dat seama că lucrurile nu stau deloc aşa cum m-aş fi aşteptat. M-am hotărât să o iau la pas prin pieţele sectorului 2, acolo unde, aşa cum am mai spus, în copilărie am mers însoţindu-mi bunicii la cumpărături. O nouă piaţă, o nouă dezamăgire. Piaţa ce demult se numea Galaţi, astăzi Gemeni, a rămas şi ea încremenită într-o vreme lipsită de exigenţele vieţii pe care o trăim astăz. Mizerie, nepăsare, lucruri ce nu pot fi, din păcate, sancţionate. Este mult de muncă şi sunt decis să fac tot ce îmi stă în putinţă să schimb lucrurile în bine. Piaţa încurajează micul producător, nu marele bişniţar. Vreau produse româneşti vândute în condiţii respectabile”, a declarat Mihai Culeafă, vicepreşedinte ANPC.

Printre deficienţele constatate se numără comercializarea unor produse nesigure fără niciun element de identificare-caracterizare, vânzarea unor produse vrac şi ambulate expuse în vitrine cu rugină, mucegai, zone rupte, aspect depreciat, comercializarea de produse cu denumirea „de casă”, ceea ce reprezintă o practică comercială incorectă, vânzarea unor produse expirate, a unor fructe şi legume cu modificări organoleptice, dar şi a unor produse contrafăcute.

De asemenea, inpectorii au decsoperit un cântar fără verificare metrologică, dar şi un operator economic care nu deţinea autorizaţii de funcţionare.

„În ceea ce priveşte condiţiile de funcţionare ale Pieţei Gemeni, au fost constatate următoarele nereguli: existenţa pavimentului depreciat în totalitate, cu grad avansat de uzură, cu strat gros de mâzgă şi mucegai, pereţi laterali afumaţi, nefinisati, cu zone cu rugină, cu tencuiala spartă, plăci de cărămida lipsă, complet neigienizaţi, bazinul prezintă zone cu faianţa lipsă sau plăci sparte, pavele şi stâlpul din beton, din interiorul bazinului, deteriorat, temcuiala căzută, existenţa unor trepte de acces în unităţi rupte, cupola de plexiglas îmbâcsită, cu strat gros de praf, cu zone sparte, rupte, depreciate, fără a asigura etanşeitatea corespunzătoare, prezenţa animalelor în interiorul pieţei, printre produsele expuse spre vânzare, comercializarea produselor operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Gemeni se realizează direct pe paviment, aspectul general al pieţei este de grad avansat de uzură”, arată ANPC.