Eveniment

Oficiali ai Petromidia, urmariti penal in cazul privatizarii rafinariei

18.01.2005, 00:00 36



Ministerul Pubic a anuntat ieri doua persoane cu functii in conducerea Petromidia si un fost director in cadrul aceleiasi unitati sunt urmarite penal in dosarul privind privatizarea rafinariei.



Astfel, in acest dosar sunt urmariti penal Alexandru Nicolcioiu - presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol Rafinare (rafinaria Petromidia), Florin Eric Chis (fost director general la Petromidia, actual vicepresedinte al grupului Rompetrol si director general al Rompetrol Petrochemicals) si Constantin Adrian Volintiru (director financiar al rafinariei Petromidia).



Dosarul privind activitatea Rompetrol - Rafinaria Petromidia este cercetat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.



"In aceasta cauza se verifica mai multe aspecte ce tin de modalitatea de privatizare a Petromidia si stabilire a valorii actiunilor in raport cu pretul de piata - valoarea comerciala reala, precum si instrainarea activelor din cadrul rafinariei catre societatile din grupul Rompetrol", spune Ministerul Public. Cercetarile vizeaza si modalitatea de inregistrare a unor venituri in evidenta contabila a rafinariei, in valoare de 971 miliarde de lei (circa 24 de milioane de eruo) - provenind din venituri neinregistrate ca urmare a vanzarii unor produse finite, alte "produse finite" date cu imprumut altor rafinarii fara documente de livrare, facturi stornate etc. In plus, anchetatorii vor sa stabileasca daca a fost schimbata destinatia sumei de 4.837 de miliarde de lei (aproape 120 milioane de euro), reprezentand taxa de drum incasata prin stopaj la sursa si a fost utilizata in interes propriu pentru firmele din grupul Rompetrol, precizeaza sursa citata



Potrivit ministerului, cercetarile privind activitatea SC Rompetrol - Rafinaria Petromidia SA se incadreaza in anchetele desfasurate in zona afacerilor cu petrol. In acelasi context, procurorii deruleaza anchete la rafinariile Rafo, Carom, Petromidia, Astra si Vega, privind raporturile comerciale cu mai multi beneficiari ai produselor petroliere: societatile Dany Group, Star Com Oil, Best Auto si grupul de firme VGB.



Oficialii grupului Rompetrol au declarat ieri ca este firesc ca toti agentii economici sa respecte legile si sa fie tratati in mod egal in contextul unui program de verificare a legalitatii afacerilor cu petrol.



"Asocierea Grupului Rompetrol cu Rafo in ceea ce priveste anchetarea unor afaceri cu petrol arata doar ca administratia si justitia incearca sa fie echidistante si sa lamureasca aceste subiecte o data si pentru totdeauna", spun reprezentantii grupului.



Acestia precizeaza ca aspectele legate de activitatea rafinariei Petromidia, enumerate de anchetatori, au facut deja, in cadrul aceluiasi proces de monitorizare a activitatilor in domeniul petrolier, obiectul unui dosar instrumentat de PNA, pe parcursul anului 2004.



"Despre acesta, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, Ioan Amarie, a declarat in data de 7 octombrie 2004 ca procurorii au constatat pe baza rapoartelor specialistilor ca nu exista fapte de coruptie de competenta PNA. Urmarirea penala a incetat, iar dosarul a fost trimis la Parchetul General", mai spus reprezentantii Rompetrol.



Acestia declara ca vor acorda toata asistenta juridica necesara angajatilor companiei pentru a le dovedi nevinovatia, si vor sprijini institutiile statului pentru ca autoritatile sa clarifice si sa finalizeze "acest subiect cat mai repede cu putinta".



Parchetului National Anticoruptie anunta, in luna mai a anului trecut, ca procurorii au dispus inceperea urmaririi penale "in rem" (in linii generale, fara identificarea faptuitorilor - n.r.) pentru infractiuni de coruptie si conexe celor de coruptie in legatura si ca urmare a privatizarii societatii Petromidia. Conform anchetatorilor, prejudiciul era estimat la 300 de milioane de dolari, reprezentand diferenta de active, precum si 450 de milioane de dolari reprezentand aporturi fictive la capitalul social.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO