În „oraşul corporatiştilor“, Barbu Văcărescu-Floreasca, 30.000 de angajaţi se sufocă zilnic să ajungă la muncă. „Între 8 şi 8.30 las trei metrouri să treacă din cauza aglomeraţiei pentru a ajunge la muncă“, spune un angajat din zonă

21 mar 2016 Autor: Alina-Elena Vasiliu

În Barbu Văcărescu -Floreasca sunt peste 20 de clădiri de biro­uri cu o suprafaţă totală de 300.000 de metri pătraţi, iar în 2016 vor mai fi livrate încă 10 clădiri cu o suprafaţă totală de 100.000 mp.

Dezvoltarea clădirilor de birouri, dar şi proiectele rezidenţiale noi au trans­format zona Barbu Văcărescu-Flo­reasca într-un coşmar pentru cei peste 30.000 de de corporatişti care în­cearcă zilnic să ajungă la locurile de muncă.

Ţinând cont de proiectele aflate în dezvoltare şi de lipsa oricărei strategii la nive­lul autorităţilor locale de a descon­ges­tiona traficul din zonă, mersul la mun­că în această zonă are toate şansele ca pe termen scurt să se transforme în­tr-un fel de misiune imposibilă.

Cristian Calu este angajat la Oracle, companie care are sediul pe calea Flo­reas­ca, şi spune că traficul depinde foar­te mult de ora la care vine la serviciu, chiar dacă este vorba despre o diferenţă de maximum o oră. „Vorbeam cu un coleg care îmi spu­nea că într-o dimi­neaţă, între 8 şi 8:30, a lă­sat să treacă trei metrouri fără să se ur­ce în ele, pentru că era prea aglo­me­rat. Mi-a spus că are de gând să schimbe mijlo­cul de transport şi să vină cu ma­şi­na. Problema este că sunt multe pro­iec­te de birouri în lucru în zonă, aşa că aglo­meraţia va fi şi mai mare în viitor“, spune Cristian Calu.

Potrivit informaţiilor disponibile, clă­dirile de birouri din Bucureşti au ajuns să găzduiască peste 200.000 de an­ga­jaţi, prag care nu a mai fost atins nicio­dată până în T IV al anului trecut.

În topul aglomerării se află zonele Pi­pe­ra Sud (Dimitrie Pompeiu), cu pes­te 38.000 de corporatişti, şi Barbu Văcă­rescu-Floreasca, zonă care reuneşte pes­te 31.000 de angajaţi, acestea fiind, de altfel, singurele huburi de birouri în ca­re numărul de salariaţi depăşeşte nivelul de 30.000. 

„Ţinând cont de volumul livrărilor pen­tru anul acesta şi considerând ace­eaşi rată de neocupare înregistrată la finalul lui 2015, numărul de angajaţi din Bu­cureşti care lucrează în spaţii de bi­ro­uri moderne ar putea ajunge, la fi­na­lul anului 2016, la aproximativ 240.000“, a explicat Mihaela Gălăţanu, head of research în cadrul DTZ Echinox.

În prezent, în Barbu Văcărescu-Floreasca sunt concentraţi 295.000 de metri pătraţi, iar în Dimitrie Pompeiu 350.000 de metri pătraţi, rata de neocupare în fiecare dintre cele două zone fiind de 6%.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.03.2016

 
Cuvinte cheie:
corporatisti
, barbu vacarescu
, floreasca. metrou
, trafic
, aglomeratie
, metrou
, angajati
, birouri
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide