Eveniment

Un paradox al creşterii economice: PIB-ul României a crescut, dar industria a scăzut puternic. Cele mai afectate industrii sunt metalurgia, industria lemnului sau mobilei, dar şi industria textilelor şi hainelor. Cum s-a ajuns în această situaţie?

Un paradox al creşterii economice: PIB-ul României a...

Autor: Răzvan Botea

19.01.2024, 08:22 2674

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie: „Competitivitatea industriei europene nu mai este în mâna mecanismelor de piaţă, ci în mâna politicilor guvernelor“.

Industria României a încheiat 2023 pe minus, după ce, la 11 luni din an, cele mai recente date disponibile, producţia din industrie scădea cu 5%, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Sectoarele care au performat cel mai slab au fost industria lemnului, mobilei, modei şi metalurgia. Industria, care face spre 23-25% din PIB, în funcţie de performanţa din anul respectiv, încheie astfel al cincilea an pe minus, în vreme ce economia a crescut. De ce nu îşi revine sectorul industrial?

„Scăderea producţiei industriale din 2023 este consecinţa a ceea ce s-a întâmplat în toamna anului 2022 şi anume când preţurile ridicate la energie şi gaz au influenţat puternic costurile de fabricaţie. Asta a determinat ca unele dintre companii şi industrii chiar să-şi oprească activitatea, fiind în pericol de a-şi consuma toată lichiditatea din cauza că vindeau sub costurile de fabricaţie. Unele dintre cele care şi-au oprit activitatea, au oprit-o iremediabil, adică instalaţiile nu au mai putut fi pornite“, explică Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie.

Pe de altă parte, au fost şi sectoare care au înregistrat creşteri, precum sectorul auto sau industria electronicelor, dar creşterile au fost de 8%, respectiv 4% şi nu au fost suficiente pentru a contrabalansa pierderile din alte sectoare, precum chimia sau metalurgia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO