Eveniment

Patru pentru sefia PSD. Cea mai dura confruntare din istoria partidului

Patru pentru sefia PSD. Cea mai dura confruntare din istoria partidului
05.02.2010, 00:00 46

Adrian Nastase, fost presedinte al PSD, fost prim-ministru, esteultimul in galeria liderilor social-democrati cu influenta caresi-au anuntat oficial candidatura la sefia partidului.

Patru nume sonore din PSD ataca, la congresul din 20 februarie,sefia celui mai puternic partid de opozitie - Mircea Geoana, AdrianNastase, Miron Mitrea si Cristian Diaconescu. Va fi cea mai stransacompetitie din istoria partidului. Ieri, la Consiliul National (unfor extins de conducere, condus de Adrian Nastase) s-a decis cadata noilor alegeri in partid sa fie 20 februarie. Destul timppentru ca taberele sa se refaca. Insa mult-asteptatul anunt al uneicoalitii Nastase-Mitrea-Diaconescu impotriva lui Geoana nu s-aprodus ieri. Nimic nu este insa exclus.

"Multi mi-au cerut un raspuns clar, direct. Da, candidez lapresedintia PSD", a spus Nastase.

Patimile lui Nastase

Izolat o vreme in PSD, marginalizat din cauza problemelor salecu justitia, Nastase a urcat treapta cu treapta. Principalul sauadversat este, in acest moment, Mircea Geoana care, desi slabit deinfrangerea la prezidentiale, are inca o influenta considerabila.Principalul sutinator al lui Nastase este Ion Iliescu.

Pana in prezent au fost anuntate cinci candidaturi pentru sefiaPSD, dar, practic, doar patru dintre ele conteaza: Mircea Geoana(actualul presedinte), Miron Mitrea (care in urma cu cativa ani apierdut pozitia foarte importanta de secretar general al PSD infavoarea unui apropiat al lui Mircea Geoana, Titus Corlatean) siCristian Diaconescu (senator, fost ministru de justitie sub Nastasesi apoi de externe, anul trecut, dar si candidat cu rezultatemediocre la ultimele alegeri pentru Primaria Capitalei).

In PSD ca, de altfel, in mai toate partidele, prieteniile suntrare, in ciuda a ceea ce se declara public. Ce-i uneste pe Mitreasi Nastase este aversiunea fata de Mircea Geoana.

Marginalizarea i se datoreaza lor in buna parte. La Congresuldin aprilie 2005, Nastase facuse un "tandem" cu Ion Iliescu(Iliescu presedinte, Nastase presedinte executiv). Intrarea incursa a lui Geoana (impins sa candideze de asa-numitul grup de laCluj, condus de influentul, pe atunci, Ioan Rus) i-a dat peste capplanurile lui Nastase. Geoana l-a invins pe Iliescu si, astfel,Nastase a ajuns intr-o pozitie inferioara acestuia in partid. Nicidoi ani mai tarziu, el era cu totul indepartat (pretextul au fostproblemele sale cu justitia), iar functia sa, presedinte executiv,desfiintata.

Patimile lui Mitrea

Mitrea si-a pastrat pozitia de secretar general obtinuta in2005, pana in 2007, cand, tot la un congres, functia i-a fost luatade Titus Corlatean, (apropiat atunci de Geoana) care a beneficiatde sprijinul lui Viorel Hrebenciuc, cel care, "tradand" tabaraIliescu-Nastase il ajutase si pe Geoana sa ajunga presedinte in2005. Hrebenciuc sta acum pe margine (nu il sustine explicit peGeoana, desi el a fost seful sau de campanie, deci vinovat intr-omasura de esec). Hrebenciuc asteapta sa vada incotro se inclinabalanta. Expert in "lovituri de noapte", el nu are adversariexpliciti in PSD, in afara de Mitrea.

Lovitura finala pe care Geoana i-a dat-o lui Mitrea s-a petrecutdupa alegerile din 2008 cand l-a lasat fara nicio functie inParlament.

Patimile lui Diaconescu

Cat il priveste pe Cristian Diaconescu, chiar daca el nu a avutun conflict public cu Geoana, aversiune exista.

Geoana l-a impins pe Diaconescu sa candideze pentru PrimariaGenerala Capitalei, doar pentru a impiedica o candidatura dinpartea PSD a lui Sorin Oprescu. Acesta din urma a demisionat dinPSD si a candidat ca independent, castigand in final. Diaconescus-a plans in partid ca nimeni nu l-a sprijinit in cursa electorala- pur si simplu l-au impins sa candideze si l-au lasat farasprijin, spunea el. Marian Vanghelie, liderul PSD Bucuresti (carear fi trebui sa contribuie din plin la succesul lui Diaconescu),s-a aliat cu Geoana doar pentru ca si el era adversar al luiOprescu. Dar aceasta alianta s-a consolidat in timp. Insa acumVanghelie tace.

Nu este exclus ca, in cele doua saptamani pana la alegeri,pricipalii opozanti ai lui Geoana - Nastase, Mitrea, Diaconescu -sa se alieze intr-un fel, desi sustin ca-si doresc sa conducapartidul. Deja este intrevazuta o intelegere Mitrea-Diaconescu,neoficializata insa, deocamdata.

Taberele

  • Cine il sprijina pe Geoana: Timisoara (prin liderul ei IlieSarbu), Teleorman (prin Liviu Dragnea), Bucuresti (prin MarianVanghelie, dar sprijinul acestuia a fost destul de evaziv in ultimavreme), Brasovul (prin liderul sau Constantin Nita), Oltul (prinIon Toma) Harghita, Bistrita-Nasaud, Suceava, Iasi, Valcea,Dolj.
  • Cel mai important sustinator al lui Adrian Nastase este IonIliescu, dar el beneficiaza si de simpatia celor pe care i-a adusla Bucuresti pe vremea cand era prim-ministru. Intre acestia,Victor Ponta (care public spune doar ca nu-l voteaza pe MirceaGeoana. Geoana l-ar vrea in echipa sa si i-a oferit a doua pozitiein partid).
  • Miron Mitrea are sprijinul explicit al filialelor Vrancea siConstanta.
  • Cristian Diaconescu a fost curtat de toate taberele, insa aresprijinul explicit doar al Clujului. El ar putea beneficia de aerulde noutate pe fondul asteptarii ca in PSD sa se intample o minunecare sa scoata partidul din situatia in care se afla.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO