Eveniment

Pe 10 februarie s-a stins din viaţă academicianul Dan Dascălu, profesor emerit al Universităţii Politehnica din Bucureşti, fondator şi director – între 1993 şi 2011 – al IMT din Bucureşti

Pe 10 februarie s-a stins din viaţă academicianul Dan...
16.02.2021, 17:10 176

Pe 10 februarie s-a stins din viaţă academicianul Dan Dascălu, membru titular al Academiei Române, profesor emerit al Universităţii Politehnica din Bucureşti, fondator şi director – între 1993 si 2011 – al Institutului Naţional de Microtehnologie, IMT din Bucureşti. Era un cititor pasionat al Ziarului Financiar.

IMT a fost primul institut dedicat microtehnologiilor (tehnologii de microsistem) din estul Europei. Conform  Raportului pentru inovare al Consiliului Europei din iunie 2011, IMT era pe prima poziţie dintre institutele naţionale în ceea ce priveşte fondurile de cercetare absorbite de la UE. Orientarea către microtehnologii (tehnologiile de microsistem) acum peste două decenii a avut un caracter vizionar, deoarece în ultimii ani domeniul a ajuns la maturitate, devenind o parte indispensabilă a micro şi nanoelectronicii, cea mai avansată dintre Tehnologiile Generice Esenţiale (Key Enabling Technologies, KET), considerate de către UE a fi “cheia competitivităţii industriale” (conform “Horizon 2020”). Faptul că IMT participă la 4 proiecte ENIAC (parteneriat public-privat în nanoelectronică) în paralel cu mari firme europene, confirmă succesul orientării strategice a institutului, găndită şi materializată de Dan Dascălu în cei aproape 20 de ani cât s-a aflat la conducerea sa.

Un alt efort managerial a dus la crearea IMT-MINAFAB (IMT centre for MIcro - and NAnoFABrication), primul centru “deschis” de micro şi nanotehnologii din estul Europei. Caracterul “deschis” se referă la accesul firmelor (româneşti şi străine) şi al studenţilor (demonstrat de numeroase activităţi de educaţie şi de formare care se desfăşoară în IMT, în colaborare cu Universitatea Politehnica din Bucureşti, în toate ciclurile de pregătire universitară).

Cât de temeinică şi de durabilă a fost activitatea Acad. Dan Dascălu se vede şi în prezent, când IMT-ul este recunoscut drept unul din cele mai competitive institute naţionale de cercetare, cu renume european. A cultivat dorinţa cercetătorilor de a câştiga proiecte cu participare internaţională, în cadrul Programelor Cadru ale Comisiei Europene. Entuziasmul, pasiunea şi rigoarea ştiinţifică în tot ce a întreprins a reprezentat un model pentru colegi, colaboratori şi toţi cei care au avut şansa de a-l cunoaşte. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO