Eveniment

Pe termen lung, România stă bine. Provocarea este să rezişti acum

Pe termen lung, România stă bine. Provocarea este să rezişti acum

Autor: Roxana Daniela Pricop

14.09.2010, 23:45 54

Deficitul bugetar, instabilitatea fiscală şi birocraţia suntprintre cele mai mari obstacole în calea revenirii economiei pecreştere, au fost de părere participanţii la seminarul "Lecţiiînvăţate din criza economică" organizat de compania de consultanţăfiscală, financiară şi de audit LeitnerLeitner, prezentă şi pepiaţa locală cu un birou la Bucureşti.

"Mediul de afaceri are nevoie de un guvern stabil, curajos şiprofesionist. De asemenea este nevoie de proiecte care să deaimpulsul de creştere economiei. Cine nu are probleme pe termenscurt? Cu toate acestea sunt optimist cu privire la evoluţiaRomâniei pe termen lung", a spus Cristoph Leitl, preşedinteleCamerei Federale de Comerţ a Austriei - una dintre cele maiinfuente figuri din mediul investitorilor austrieci. El deţinealături de familia sa o fabrică la Cluj.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şipreşedintele Consiliului Fiscal, este de părere că riscurile pentrueconomie rămân ridicate şi în următoarele trimestre şi căsimplificarea Codului fiscal este prioritară.

"Principalele probleme ale României sunt deficitul bugetar şiimensa factură socială. Creşterea PIB-ului nu va reuşi să acoperedeficitul sistemului de pensii. Guvernul trebuie să facă reformestructurale pentru a redresa economia", a mai spus el.

Tot despre simplificarea sistemului fiscal a vorbit şi ReinhardPichler, CFO al Petrom.

"Nu sunt în favoarea reducerii taxelor în România, ci pentru unsistem de taxare clar, corect şi stabil pentru ca România să aibăun viitor. Din păcăte, în România nu te poţi baza pe sistemulfiscal", a spus directorul financiar al cele mai mari companii dineconomie.

Un alt factor de incertitudine pentru mediul de business localeste evoluţia monedei naţionale, care a avut de suferit ca urmare ainstabilităţii politice din ultima perioadă.

"Evoluţia monedei naţionale este strâns legată de economiareală. Piaţa valutară este o piaţă liberă, dar vom răspundeoricăror eventuale atacuri la adresa monedei naţionale. În momentulde faţă, obstacolele sunt alte părţi şi nu la nivelul monedeinaţionale", a spus Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR.

Nu doar companiile private trec prin momente dificile, ci şibăncile, ai căror clienţi reuşesc tot mai greu să îşi plăteascăcreditele contractate în anii de avânt economic.

"Criza nu s-a terminat încă. Una dintre cele mai mari provocăriale momentului este să ne sprijinim clienţii. Întreprinderile micişi mjlocii au fost printre cele mai lovite de criză şi au avut celmai mult de suferit. Pot spune că nu este cel mai bun moment să fiibancher", a spus Helmuth Hintringer, directorul de risc al BCR, ceamai mare bancă locală.

"Criza a cauzat o schimbare dramatică a comportamentului deconsum. Pentru a rezista am apelat la exporturi către pieţeîndepărtate, precum China. Trebuie doar să ai curaj să îţi adaptezimodelul de business la condiţiile de criză", a spus ErwinVondenhoff, directorul general al Heidi Chocolat, companie deţinutăde grupul elveţian Laderach.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels