Eveniment

Peste 1.300 din 1.600 de firme controlate în urma exploziilor de la Sighet, găsite cu probleme

Autor: Aurelia Alexa

08.03.2012, 11:17 99

Peste 1.300 din 1.600 de firme care folosesc echipamente ce funcţionează cu combustibili gazoşi controlate în urma exploziilor de la Sighetu Marmaţiei au fost găsite cu probleme, pentru deficienţele constatate de inspectorii de muncă fiind date amenzi de aproximativ 450.000 de lei.

Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a dispus, după exploziile de la Sighetu Marmaţiei din 19 februarie, efectuarea unor acţiuni de control la nivel naţional, în perioada 22 februarie - 2 martie, pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă în unităţile care funcţionează cu combustibili gazoşi.

Inspecţia Muncii a anunţat, joi, că au fost controlaţi în total 1.608 de agenţi economici, societăţi la care sunt angajaţi 137.440 de lucrători.

În urma controalelor, mai mult de jumătate dintre agenţii economici care folosesc echipamente de muncă ce funcţionează cu combustibili gazoşi au fost sancţionaţi de către inspectorii de muncă, aceştia aplicând amenzi de peste 450.000 de lei. De asemenea, inspectorii de muncă au dispus sistarea activităţii unui loc de muncă, precum şi oprirea din funcţiune a 15 echipamente tehnice.

"La aceste societăţi comerciale, inspectorii de muncă au constatat 2.740 deficienţe, pentru care s-au dispus 2.779 măsuri. Pentru nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, au fost sancţionaţi 1.380 de angajatori şi au fost aplicate 2.657 sancţiuni contravenţionale, din acestea 2.578 fiind avertismente", potrivit unui material de presă al Inspecţiei Muncii trimis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă sunt: funcţionarea echipamentelor tehnice utilizate pentru încălzire, prepararea hranei şi a apei calde fără a avea avizul de funcţionare emis de către IT - ISCIR, utilizarea instalaţiilor electrice de construcţie neconforme la locurile de muncă unde există pericol de incendiu sau de explozie, lipsa instalaţiei de legare la pământ la echipamentele de muncă sau neefectuarea verificărilor la această instalaţie, în conformitate cu reglementările legale.

Alte nereguli descoperite de către inspectorii de muncă se referă la folosirea detectoarelor de gaze nefuncţionale sau neasigurarea măsurilor pentru detectarea sau devierea ori îndepărtarea scurgerilor de gaze inflamabile spre un loc sigur, neîntocmirea evaluării riscurilor specifice din atmosferele explozive luând în considerare probabilitatea producerii şi persistenţei atmosferelor explozive precum şi probabilitatea prezenţei şi activării surselor de aprindere, utilizarea instalaţiei de alimentare cu gaz metan, fără ca aceasta să fie verificată, lipsa autorizaţiei emisă de INSEMEX Petroşani.

Inspectorii de muncă au mai descoperit şi faptul că angajatorii folosesc personal neautorizat la manevrarea echipamentelor de muncă, nu iau măsurile corespunzătoare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, în caz de pericol iminent de accidentare, nu întocmesc sau nu actualizează planul de prevenire şi protecţie sau nu asigură şi nu întreţin corespunzător căile de acces şi de circulaţie astfel încât să permită evacuarea personalului în caz de pericol iminent de accidentare.

De asemenea, au fost aplicate sancţiuni şi pentru neasigurarea întreţinerii periodice a echipamentelor de muncă sau a semnalizării de securitate, neîntocmirea evidenţei zonelor cu risc ridicat şi specific de accidentare, lipsa autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă sau neîntocmirea registrelor de evidenţă a funcţionării echipamentelor de muncă ce necesită supraveghere.

"Riscurile care apar ca urmare a utilizării necorespunzătoare a echipamentelor de muncă ce utilizează combustibili gazoşi au impus acest control la nivel naţional în unităţi care, prin natura lor, îşi desfăşoară activitatea cu publicul cum ar fi: şcoli, creşe, grădiniţe, săli de sport, after-school, spitale, hoteluri, restaurante, cluburi, baruri, unităţi ale administraţiei publice, centre comerciale", se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit Inspecţiei Muncii, campania şi-a propus creşterea gradului de conştientizare, atât a angajatorilor cât şi a angajaţilor, în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării la locul de muncă a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cât şi eliminarea riscurilor profesionale specifice acestor locuri de muncă.

Pentru remedierea deficienţelor constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost dispuse măsuri obligatorii de remediere cu termene concrete de realizare, iar inspectorii de muncă vor urmări îndeplinirea măsurilor dispuse, la termenele de realizare stabilite prin actele de control.

În noaptea de 18 spre 19 februarie, într-o discotecă din Sighet aflată la subsolul unei clădiri a avut loc o explozie în care au fost rănite şapte fete. După 14 ore, în momentul în care se făceau cercetări privind explozia, o a doua deflagraţie s-a produs, fiind răniţi poliţişti, pompieri şi un notar care avea biroul deasupra discotecii.

În cele două explozii au fost rănite 21 de persoane, din care 17 au fost spitalizate, una dintre acestea decedând la Spitalul de Arşi din Capitală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24