Eveniment

Peste 100.000 de bucureşteni au vizitat Arena Naţională. Galerie FOTO cu noul stadion

 Peste 100.000 de bucureşteni au vizitat Arena Naţională

Arena Naţională

Autor: Mediafax

07.08.2011, 10:53 921

Peste 100.000de bucureşteni au fost prezenţi la"Noaptea Albă" a Arenei Naţionale, primarulCapitalei, Sorin Oprescu, spunând că romanii au confirmat încă odată că ştiu să se bucure şi să aprecieze un obiectiv realizat întotalitate din banii lor.

Primarul Capitalei le mulţumestebucureştenilor ca au venit în număr atât de mare la "Noaptea Albă"a Arenei Naţionale.

"Românii au confirmat încă o dată că ştiu săse bucure şi să aprecieze un obiectiv realizat în totalitate dinbanii lor. Deci, se poate! Le mulţumesc pentru răbdare şiînţelegere şi pentru că am demonstrat că putem fi civilizaţi şiştim să ne bucurăm de un asemenea stadion. Le urez încă o datăromânilor să-l stăpânească sănătoşi!", a declarat Sorin OPrescu,citat într-un comunicat de duminică al PrimărieiCapitalei.

Potrivit declaraţiilor oficiale aleJandarmeriei, peste 100.000 de bucureşteni au fost prezenţi la"Noaptea Albă" a Arenei Naţionale.

Municipalitatea precizează că organizareaevenimentului nu a implicat costuri din bugetullocal.

Arena Naţionalăşi-a deschis, sâmbătă, porţile pentrubucureşteni, mii de oameni, de toate vârstele, intrând pe stadionîncă de la deschidere, la ora 17.00.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu,a intrat pe Arena Naţională însoţit de preşedintele PRM, CorneliuVadim Tudor, edilul declarând că este o mândrie că a putut oferibucureştenilor acest stadion, care este al lor şi pe baniilor.

"Este mai mult decât o bifă, e o mândrie,pentru că stadionul este al bucureştenilor, este construit pe baniilor", a spus Sorin Oprescu.

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, aspus că Arena Naţională este o bijuterie, precizând că a fost pezeci de stadioane din lume, dar cel din Bucureşti este de mileniultrei şi demonstrează "geniul poporului român".

La Arena Naţionalăavenit şi directorul general FRF, Ioan AngeloLupescu, însoţit de tatăl său. Lupescu a spus că ArenaNaţională îi aminteşte de faimosul Stadion Maracana din Rio deJaneiro şi că este o realizare impresionantă, care va împingeromânii de la spate ori de câte ori vor evoluaaici.

Edilul a precizat că inaugurarea arenei vaavea loc pe 6 septembrie, la meciul cu Franţa, apoi vor mai ficâteva evenimente.

"O să încercăm să mai organizăm câtevaevenimente, atât cât este posibil. Sper să neîndeplinim şi sarcina de testare. Dacă UEFA nu ne va permite săinaugurăm stadionul într-un meci oficial, o să jucăm noi un amical.De la egal la egal, amical", a mai spus Oprescu.

Unii au ales să plece după ce au vizitatstadionul, însă cei mai mulţi au rămas în tribune pentru a vedea şicum arată arena noaptea, luminată de cele 264 de reflectoare aleinstalaţiei de nocturnă.

Aprinderea nocturnei, la ora21.00,a fost primităcu entuziasm de cei aproximativ 20.000 de bucureşteni aflaţi întribune la acel moment. S-au bucurat, au aplaudat, iar unii aufluturat steagurile cu care au venit la stadion, ca la marilemeciuri de fotbal, când îşi încurajează favoriţii dintribune.

În ciuda căldurii de afară şi a vânzoleliicontinue, nu s-au înregistrat incidente, iar intervenţia forţelorde ordine nu a fost necesară.

Unii au ales însă să plece cu baloanelefolosite de gazde pentru a marca momentul festiv, ca un suvenir sauo "dovadă" a faptului că au fost martori la "primul meci" albucureştenilor pe stadionul lor de elită.

Arena Naţională este printre puţinelestadioane din Europa cu standard "Elite", dovadă fiind şiorganizarea finalei Europa League din 2012 înBucureşti.

Stadionul are o capacitate de 55.000 delocuri, din care 20.000 sunt la tribuna I. Aproape 300 de locurisunt destinate persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora,pe stadion fiind amplasate lifturi, rampe şi toaletespeciale.

Arena Naţională are 94 de căi de acces, ceeace face ca intrarea spectatorilor să se poată face în numai 20 deminute. În caz de urgenţă, stadionul poate fi evacuat în 7-8minute, existând 40 de scări de evacuare.

Dimensiuneastadionuluise încadreazăîn standardele UEFA, având 105 metri lungime şi 68 de metri lăţime.Acoperişul retractabil face ca Arena să poată fi folosită în oricezi a anului.

Deasupra suprafeţei de joc sunt patru ecranegigantice, a câte 30 de metri pătraţi fiecare, iar băncile tehnicede la nivelul gazonului sunt prevăzute cu sisteme de încălzire ascaunelor. De asemenea, terenul de joc are sistem de încălzire cuagent termic.

Bucureştenii pot ajunge la Arenă cumijloacele de transport în comun, iar cei carealeg să vină cu maşinile au la dispoziţie 192 de locuri în parcareasubterană şi 1.200 de locuri în parcarea supraetajată, ce urmeazăsă fie finalizată.

În interiorul stadionului sunt săli deconferinţă şi restaurante, unde pot fi organizate şi altfel deevenimente decât cele sportive.

Arena este monitorizată cu cameremobile de supraveghere, care surprind întreaga suprafaţă astadionului, precum şi zonele de la porţile de acces până laintrarea pe stadion.

Costurile pentru construcţia stadionului s-auridicat la 131 de milioane de euro fărăTVA, neincluzândmobilierul, reţelele şi amenajările exterioare. Ca raportcalitate-preţ, potrivit lui Ionuţ Lupescu, Arena Naţională este celmai ieftin din Europa.

Bucureştenii care vor să vadă şi un meci penoul stadion mai au de aşteptat până în 6 septembrie, cândselecţionata României va înfrunta Franţa.

Iniţial, inaugurarea oficială a stadionuluitrebuia să aibă loc la amicalul România-Argentina, pe 10 august,anulat la sfârşitul lunii trecute de Asociaţia de Fotbal dinArgentina, după demiterea selecţionerului SergioBatista.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO