Eveniment

PIB creste, dar nici inflatia nu sta

PIB creste, dar nici inflatia nu sta
10.12.2002, 00:00 17

Crestere economica de 4,7% si inflatie de cel mult 19% la sfarsitul lui decembrie, acestea sunt cele mai recente prognoze anuntate de ministrul dezvoltarii Leonard Cazan.
In noiembrie, inflatia a urcat la cel mai ridicat nivel din acest an - 2,6%. In aceste conditii, inflatia raportata la decembire 2001 a ajuns la 16,1%. Raportat la luna similara a anului trecut, inflatia a ajuns in noiembrie la 18,6%.   Marfurile alimentare au inregistrat, pe ansamblu, o scumpire de 3%, in vreme ce marfurile nealimentare au avut preturi mai mari cu 2,2%. De asemenea, tarifele serviciilor au fost majorate cu 2,5%.
"Rata inflatiei se va situa, la sfarsitul anului, intre 18% si 19%, raportat decembrie la decembrie",a declarat ieri Leonard Cazan, ministrul dezvoltarii si prognozei.
El afirma ca nivelul ridicat al inflatiei din noiembrie a fost influentat de cresterea de 23% inregistrata la energia termica.
Pentru decembrie, Cazan anticipeaza o rata a inflatiei mai mica decat in luna anterioara. "Pe baza graficelor realizate de MDP, in general, in decembrie inflatia se situeaza sub cea din luna noiembrie", spune Leonard Cazan.
In acelasi timp, el estimeaza, pentru acest an, o crestere economica de 4,7%, conform datelor preliminare.
"Sigur, nivelul de 4,5% de crestere economica va fi depasit, acest indicator situandu-se la sfarsitul anului in jurul nivelului de 4,7%, ceea ce inseamna un spor de 10,2%, pentru ultimii doi ani", a precizat Cazan. 
El spune ca in acest an o contributie importanta au avut-o investitiile in utilaje si mijloace de transport, care au avut ritmuri de crestere mai rapide decat alte domenii, precum si majorarea cu 7% a valorii adaugate brute din industrie, fata de 6,2% cat a fost prevazut initial. Pe primele noua luni ale anului PIB a crescut cu 4,5%, in urma accelerarii cresterii productiei induatriale si a exporturilor in trimestrul al treilea.
Potrivit datelor preliminare, industria prelucratoare a inregistrat o evolutie pozitiva in acest an, pe fondul scaderii consumului la energia electrica, iar productia agricola se va situa aproape de nivelul inregistrat anul trecut.
De asemenea, ritmul de crestere preliminat pentru servicii este de 4,6%.
Exporturile vor inregistra o crestere de 13,7% fata de anul anterior, iar importurile se vor majora cu 17,8%, ceea ce arata, in opinia ministrului dezvoltarii, o imbunatatire a deficitului contului curent al balantei de plati, care s-ar putea situa la sfarsitul anului la 4,2%-4,3%, raportat la PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24