Eveniment

Plafon minim mai mic pentru investitiile straine

20.02.2003, 00:00 13

Suma minima pe care cetatenii straini care sunt sau urmeaza sa devina actionari sau asociati ai unor societati comerciale, cu atributii de conducere a acestora trebuie sa o detina pentru desfasurarea activitatii va fi mai mica de 100.000 de euro.
Premierul Adrian Nastase a declarat ieri ca aceasta problema a mai fost discutata in Guvern, asa cum a promis, dupa intalnirea de la Satu Mare cu premierul Ungariei, Peter Medgyessy, si s-a acceptat coborarea acestui plafon. El a aratat ca Ministerul de Interne urmeaza sa prezinte "formula finala" in aceasta problema, la sedinta de astazi a Guvernului.
"Problema noastra era daca sa avem un plafon general mai scazut pentru toate tarile sau pentru tarile din vecinatatea nostra sau sa fixam acest barem in sistem de reciprocitate, in functie de nivelul pe care unele dintre aceste tari il au pentru romani", a explicat Adrian Nastase, citat de Mediafax.
El a aratat ca, din acest punct de vedere, mai sunt unele "dificultati tehnice" care spera ca vor fi rezolvate cat mai repede.
"Nivelul va fi coborat substantial, probabil va cobori la nivelul reglementarilor pe care Ungaria le are pentru romani", a adaugat Nastase.
In Ungaria, plafonul minim pentru investitorii straini este de 15.000 de euro, in timp ce in Cehia acesta este de 25.000 de euro.
Actul normativ, care a intrat in vigoare pe 27 ianuarie, prevede ca cetatenii straini, cu exceptia celor din statelor membre ale Uniunii Europene, precum si cei din Canada, Elvetia, Islanda, Japonia, Lichtenstein, Norvegia si Statele Unite ale Americii, sunt obligati sa obtina vize de lunga sedere pentru desfasurarea de activitati comerciale in Romania si sa detina cel putin 100.000 de euro pentru desfasurarea activitatii.
Faptul ca pe lista de exceptii nu a fost inclusa si Ungaria a nemultumit autoritatile de la Budapesta care au cerut Bucurestiului ca efectele ordonantei sa nu se aplice in cazul cetatenilor unguri.
Viza se acorda pe baza avizului Agentiei Romane pentru Investitii Straine, iar acest aviz se acorda strainilor daca au un plan de afaceri, activitatea este benefica economiei nationale si se concretizeaza in aporturi semnificative de capital, tehnologie si crearea de locuri de munca si daca in tara de origine practica o activitate similara sau apropiata cu cea pe care intentioneaza sa o desfasoare in Romania.(miruna.lebedencu@zf.ro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels