Eveniment

Plus şi minus la execuţia bugetară pe iulie: creşte TVA cu 28%, dar salariile mai mari ale profesorilor încarcă bugetul pe partea de cheltuieli

Plus şi minus la execuţia bugetară pe iulie: creşte...

Autor: Răzvan Botea

01.09.2023, 00:08 6629

Încasările guvernului din TVA, cea mai importantă taxă pentru buget, au crescut cu 28%, dar bugetul a rămas fără suflu din cauza stagnării veniturilor din impozitul pe profit şi a prăbuşirii încasărilor de accize, arată analiza execuţiei bugetare pe luna iulie 2023, prin comparaţie cu aceeaşi lună din 2022. Cele mai mari economii au fost făcute la cheltuielile cu subvenţiile, dar creşterea salariilor profesorilor a dus cheltuielile de personal la un plus de aproape 18%.

„Execuţia bugetară nu are cum să fie decât în continuare slabă, versus buget. Am făcut un buget complet nerealist şi presiunile sunt duble. Luna iulie este şi luna de încasări, dar economia în sine a încetinit. Dacă ne uităm la cifrele de PIB, dacă simplificăm lucrurile, România creşte cu un singur motor care se numeşte fonduri europene. Pe primele şase luni, lucrările de infrastructură au crescut cu peste 30%. De aceea este esenţial să menţinem accesul la fonduri euro­pene“, comentează cifrele Ionuţ Du­mitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal.

Cu toate acestea, în iulie este prima încetinire a cheltuielilor cu investiţiile de la bugetul de stat din acest an. Deşi guvernul se laudă cu creşterea investiţiilor, motorul principal este la fonduri europene şi nu la bugetul naţional. Investiţiile din bani europeni însă vin şi cu cofinanţare de la bugetul propriu, astfel că majorarea cheltuielilor de capital (investiţii) trebuie să meargă în tandem cu intrările de fonduri europene.

Bugetul de stat ar trebui să încheie anul cu un deficit de 4,4% din PIB, adică cheltuielile să nu depăşească veniturile cu mai mult de circa 80 mld. lei (16 mld. euro). În realitate însă, aşa cum arată execuţia bugetară inclusiv pe iulie, ţinta nu mai poate fi atinsă. Cu procedura de deficit excesiv în braţe, guvernul negociază acum cu Comisia Europeană un deficit mai mare pentru 2023 şi 2024, astfel încât să nu piardă banii europeni, dar trebuie să aibă ce pune pe masă: tăieri de cheltuieli şi creşteri de venituri prin majorări de taxe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO