Într-un angajament fără precedent, Guvernul României promite, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ca în următorii 6 ani în România să se construiască 450 de kilometri de autostrăzi, să se renoveze sau să se construiască zeci de spitale, campusuri şcolare sau creşe. De asemenea, în componenta pe energie, guvernul promite proiecte de sute de milioane de euro în gaz, energie verde şi hidrogen.
„Construim 450 de kilometri de autostradă şi vom renova şi construi zeci de spitale. Vom avea un spital construit până în 2024. Criza prin care am trecut şi încă mai trecem a pus presiune pe toate sistemele de sănătate şi de aceea este foarte important să dezvoltăm reţeaua de spitale şi să o modernizăm“, a spus miercuri prim-ministrul Florin Cîţu.
Guvernul a publicat pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) PNRR. Documentul are peste 1.200 de pagini şi a fost publicat împreună cu mai multe anexe miercuri, la o zi după trimiterea sa la Comisia Europeană. România are o alocare de 29,2 mld. euro prin PNRR, din care 15 mld. euro reprezintă împrumuturi la dobânzi de sub 1%, potrivit spuselor premierului Florin Cîţu.
„De ce luăm şi împrumuturile - România are nevoie acută de investiţii. Aceste împrumuturi pe care le luăm prin PNRR se duc doar în investiţii şi aici nu cred că există dezbatere că împrumuturile pentru investiţii nu sunt bune. Mai mult, noi oricum ne împrumutăm pentru a investi, iar împrumuturile pe care le luăm prin PNRR sunt la o dobânda mult mai mică, zero şi ceva“, a mai spus premierul.
Pe subcomponente, cele mai mari sume sunt alocate în sectorul feroviar- 3,9 mld. euro, autostrăzi - 3,1 mld. euro, fondul pentru valul renovării - 2,1 mld. euro, infrastructură spitalicească - 1,95 mld. euro şi instrumente financiare pentru IMM-uri - 1,25 mld. euro.
De asemenea, guvernul şi-a asumat mai multe condiţii pentru accesarea banilor din PNRR, sub forma unor reforme în sistemul fiscal, sistemul de pensii, justiţie sau reforma companiilor de stat.
„Vorbim de reforme de care românii au nevoie de ani de zile. Reforma pensiilor: vrem să avem un sistem de pensii bazat pe contributivitate şi sustenabil, lucru pe care nimeni nu îl poate nega în România. Reforma justiţiei - reparăm ce au stricat alţii. Reforma companiilor de stat, ne luptăm cu risipa banilor în companiile publice. Reforma salarizării în sistemul public, unde vom lega direct şi transparent performanţa de venitul celor care lucrează acolo.