Eveniment

Popa, BNR: Ne-a surprins cresterea leului

20.01.2010, 23:12 89

Intarirea neasteptata a leului este surprinzatoare chiar sipentru Banca Nationala, care se vede nevoita sa o explice tot prinschimbarea sentimentului investitorilor straini, in conditiile incare indicatorii fundamentali ai economiei nu ar sustine oapreciere rapida a cursului.

"Interesant este ca presiunile de apreciere a leului continuachiar si in conditiile scaderii rapide a dobanzilor. Cred ca estevorba de o repozitionare a Romaniei in contextul grupului de taricu care este comparata de investitori pe baza unui sentiment maibun", a spus ieri la Viena Cristian Popa, viceguvernator al BNR. Ela aratat ca BNR asteapta pentru anul acesta o crestere economica de1,5%, insa a subliniat ca indicatorii fundamentali nu ar justificao intarire rapida a leului.

Cursul a coborat saptamana trecuta pana la 4,1 lei pentru uneuro, cel mai scazut nivel inregistrat din ianuarie anul trecut.Leul marca astfel un castig de 3% in fata euro in mai putin de douasaptamani scurse de la inceputul anului, chiar in timp ce dobanzilepe piata monetara au coborat spre 3% pe an. Ieri leul a pierduttotusi usor teren in fata euro, intr-o miscare regionala, cotatiileurcand la peste 4,13 lei pentru un euro. Aprecierea de la inceputulanului a venit in totala contradictie cu estimarile analistilorlocali, care vedeau cursul, cel putin in primul trimestru, la4,3-4,4 lei pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO