Eveniment

PPC finalizează preluarea Enel într-o tranzacţie de 1,24 de miliarde de euro, una dintre cele mai mari din piaţa locală. CEO-ul PPC, Georgios Stassis: „Astăzi, începem procesul de creştere şi transformare în România, motivaţi de dorinţa de a deveni cea mai importantă companie de energie din ţară”

PPC finalizează preluarea Enel într-o tranzacţie de...

Autor: Valeriu Dănilă

25.10.2023, 19:54 686

„PPC anunţă finalizarea tranzacţiei prin care a achiziţionat participaţiile deţinute de către Grupul Enel în România, încheind cu succes prima sa extindere majoră pe piaţa externă. Finalizarea tranzacţiei reprezintă un eveniment de referinţă pentru strategia de creştere a PPC, prin achiziţionarea unui portofoliu semnificativ de proiecte regenerabile (deopotrivă finalizate şi în curs de dezvoltare), dar şi a operaţiunilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România”, arată compania într-un comunicat de presă.

Grupul elen a cumpărat în integralitate participaţiile şi filialele Enel S.p.A. din România, în urma unui contract încheiat pe 9 martie 2023. PPC a plătit 1,24 de miliarde de euro pentru a cumpăra 100% din acţiunile cotate la 1,9 miliarde de euro.

„Obiectivul PPC este de a deveni lider pe piaţa energiei curate în Europa de Sud-Est, cu un plan de investiţii axat pe regenerabile. Achiziţia activităţilor Enel din România este alegerea ideală atât din punct de vedere geografic, cât şi din punct de vedere al afacerilor. Vreau să mulţumesc tuturor echipelor care au contribuit la finalizarea cu succes a tranzacţiei. Astăzi, începem procesul de creştere şi transformare în România, motivaţi de dorinţa de a deveni cea mai importantă companie de energie din ţară”, a declarat Georgios Stassis, preşedinte şi CEO al PPC.

Compania ajunge în urma fuziunii la aproape 9 milioane de clienţi, capacitatea totală de producţie din surse regenerabile crescând la 4,4 GW. Întreaga producţie a Enel din România se defăşoară folosind surse regenerabile, Enel fiind şi lider local în acest domeniu, având o capacitate totală de 600 MW şi proiecte de dezvoltare pentru încă 5 GW.

Enel este totodată operator de distribuţie de electricitate şi gaz în trei regiuni ale ţării, inclusiv Bucureşti, având peste 133.000 de kilometri de reţea.

„PPC este cel mai mare producător şi furnizor de energie electrică din Grecia, cu aproximativ  5,6 milioane de clienţi. În plus, PPC deţine o participaţie de 51% în Hellenic Electricity Distribution Network Operator S.A., care este unicul proprietar şi operator al reţelei de distribuţie a energiei electrice. De mai bine de 70 de ani, PPC este lider al industriei energetice din Grecia, contribuind semnificativ la procesul de electrificare a ţării. Cu o capitalizare de piaţă de aproximativ 3,5 miliarde de euro în 25.10.2023, PPC este listată public, iar acţiunile sale sunt tranzacţionate pe piaţa principală a Bursei din Atena”, se mai arată în comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO