Eveniment

Primariile ies cu emisiuni de obligatiuni, dar stau cu banii de la buget necheltuiti

Primariile ies cu emisiuni de obligatiuni, dar stau cu banii de la buget necheltuiti

Adriean Videanu, primarul Capitalei

01.11.2006, 19:10 20

In timp ce concentreaza cea mai mare parte din excedentul de la buget, municipalitatile mari din tara au emis anul acesta obligatiuni pentru a se finanta.
Bugetele locale inregistrau dupa primele noua luni ale acestui an un excedent bugetar de aproape 630 de milioane de euro, adica 40% din surplusul de 1,6 miliarde de euro pe care sta bugetul general consolidat.
Desi concentreaza cele mai multe fonduri nefolosite, primariile marilor orase au emis anul acesta (sau se pregatesc sa emita) obligatiuni municipale de zeci de milioane de euro, pentru finantarea unor proiecte si nevoi locale.
Situatia este paradoxala, cu atat mai mult cu cat, la nivel national, legea interzice statului sa se imprumute prin astfel de instrumente atata vreme cat bugetul general consolidat inreistreaza excedente.
La nivel local insa, reglementarea nu functioneaza - bugetele locale au excedente de sute de milioane de euro, dar ies cu emisiuni de obligatiuni.
"Vedeta" unor astfel de emisiuni este Capitala, care a iesit anul trecut cu o emisiune de ogligatiuni municipale in valoare de 500 de milioane de euro. Anul acesta, circa doua treimi din bugetul Capitalei (adica un miliard de euro din 1,6 mld. euro) provin din credite externe, in principal de la institutii financiare internationale.
"Autoritatile locale se pot imprumuta, conform legii, in limita capacitatii de indatorare, chiar daca bugetul inregistreaza intr-un anumit moment un excedent", explica Dumitru Buzduga, directorul de buget al Primariei Capitalei.
In momentul de fata, spune Buzduga, bugetul Capitalei continua sa inregistreze un plus, dar estimarile cheltuielilor viitoare arata reducerea excedentului.
Totusi, spune el, nu toti banii atrasi deocamdata din imprumuturi (credite si obligatiuni) vor fi cheltuiti pana la sfarsitul anului. Daca anul acesta nu mai este timp pentru alte finantari, in 2007 Capitala va mai solicita imprumuturi, pana isi va atinge capacitatea de indatorare, a mai precizat Buzduga.
Nu doar Bucurestiul, ci si alte mari orase sau consilii judetene au iesit in ultima perioada cu cereri de finantare, sau cel putin se pregatesc sa o faca.
Consiliul Judetean Timis se pregatea in urma cu cateva saptamani sa iasa cu o emisiune de obligatiuni de 28,5 milioane de euro (100 de milioane de lei), bani ce vor fi folositi, conform declaratiilor oficialilor locali, pentru cofinantarea unor proiecte locale viitoare.
Inaintea acestui anunt, cea mai mare emisiune de obligatiuni locale (alta decat a Capitalei) apartinea Consiliului Judetean Hunedoara, fiind in suma de 17 milioane de euro si derulandu-se in primul trimestru al acestui an.
In vara acestui an, Primaria orasului Targu-Mures a obtinut o finantare de aproape 15 milioane de euro, de la banca austriaca Dexia si banca locala Banca Transilvania. Conform declaratiilor oficialilor locali, banii sunt necesari finantarii unor proiecte de investitii in oras.
O alta finantare semnificativa este cea anuntata de Primaria municipiului Iasi, care a declarat ca va atrage un credit de 86 de milioane de euro, destinat modernizarii infrastructurii locale.
Desi bugetele locale cumulate inregistreaza un deficit important, nu toate municipalitatile stau cu banii necheltuiti. In urma cu mai putin de doua luni, Primaria Capitalei anunta ca mai are de cheltuit circa un miliard de euro pana la finalul anului, reprezentand un excedent fata de propunerile bugetare initiale.
Cu alte cuvinte, daca Bucurestiul are un excedent bugetar de aproximativ un miliard de euro, celelalte municipalitati sunt practic "pe zero", pentru ca excedentul tuturor bugetelor locale este tot de un miliard de euro.
In afara bugetelor locale exista si alte bugete care stau pe plus, adica au mai multi bani decat pot cheltui. Un asemenea exemplu este bugetul de pensii, unde surplusul este de 263 de milioane de euro dupa primele noua luni ale anului. De asemenea, bugetul asigurarilor de sanatate inregistreaza un plus de circa 195 de milioane de euro, in timp ce bugetul asigurarilor de somaj avea un plus de 136 de milioane de euro.
La finalul primelor trei trimestre, bugetul general consolidat totaliza venituri de 21,62 mld. euro si cheltuieli de 20 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO