Eveniment

Productia de mobila si-a reluat cresterea, dupa scaderea din 2005

Productia de mobila si-a reluat cresterea, dupa scaderea din 2005

Click pentru imaginea marita

29.01.2007, 18:45 20

Productia de mobila s-ar putea majora in acest an cu 5-6%, pastrand ritmul de crestere inregistrat anul trecut.
"Datele finale nu au fost inca centralizate, insa estimez ca productia de mobila a crescut cu 5-6% fata de nivelul din 2005", a declarat Aurel Rizea, presedintele executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).
In aceste conditii, productia de mobila revine pe crestere, dupa ce in 2005 a consemnat prima scadere la valoarea in lei.
Majoritatea producatorilor au fost afectati anul trecut, la fel ca in 2005, de aprecierea leului in raport cu principalele valute de referinta, euro si dolarul. In aceste conditii s-a resimtit mult mai puternica reorientarea catre piata interna, inceputa in 2005. Potrivit datelor preliminare ale APMR, exportul a reprezentat in 2006 aproximativ 58% din totalul productiei de mobila, fata de 75% in anii precedenti.
"Exportul a crescut cu circa 5% la valoarea in euro, si cu circa 2% in lei in primele 11 luni ale anului trecut", a precizat Aurel Rizea. Acesta a spus ca pe termen lung, ponderea exportului va continua sa scada.
Potrivit reprezentantilor APMR, pierderile producatorilor romani au fost compensate de vanzarile pe piata interna. Cu toate acestea, chiar si vanzarile de mobilier de piata locala au crescut sub asteptari anul trecut. Astfel, potrivit estimarilor principalilor jucatori, piata de mobila ar fi avansat cu circa 5% anul trecut. Pentru 2006 ritmul de crestere s-ar putea dubla, pe fondul numarului mare de ansambluri rezidentiale care urmeaza sa fie finalizate.
La sfarsitul anului 2006, vanzarile de mobila pe piata interna au fost de circa 560 mil. euro, potrivit estimarilor jucatorilor din domeniu. Cu toate acestea, pretul mobilei pe piata interna va continua sa creasca in urmatorii ani, cu circa 5% anual. In pofida declinului inregistrat pe pietele externe, principalii jucatori au raportat cresteri in 2006.
Anul 2007 va aduce si intrarea primilor mari jucatori internationali pe plan local, ceea ce va creste si mai mult concurenta. Astfel, pentru primavara acestui an este programata deschiderea primului magazin IKEA, in urma unei investitii de circa 25 mil. euro. Unitatea se va intinde pe o suprafata totala de 26.000 de metri patrati, desfasurata pe doua etaje din cadrul Zonei Comerciale Baneasa.
Productia de mobila a fost in 2005 de 1,195 mld. euro, dintre care exporturile au atins 895 mil. euro. De cealalta parte, importurile au explodat in 2005, valoarea de 229 mil. euro, fiind mai mare cu circa 50% comparativ cu anul 2004.
Principalele destinatii de export ale producatorilor locali sunt Franta, Germania, Italia si Olanda. In ceea ce priveste importul, principalul stat din care aducem mobila este Italia.
Unul dintre segmentele cele mai dinamice ale pietei de mobilier a fost mobilierul de birou, cresterea medie din ultimii ani situandu-se peste cea a pietei in ansamblu. Cu o pondere de 5% in exportul total si cu un aport pozitiv la balanta comerciala de 665,8 mil. euro in 2005, mobila este unul dintre domeniiile cu traditie in Romania.
Dificultatile de ordin financiar cu care
s-au confruntat majoritatea companiilor de profil au determinat concedieri masive in sector. Astfel, conform datelor furnizate de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania, numarul angajatilor in industria mobilei a scazut cu peste 10% pana la 90.000 de persoane in 2005. Pentru comparatie, in anul 2003 lucrau 124.000 de persoane.
Principalii producatori de mobila din Romania sunt Mobexpert, Elvila, Silvarom, Alprom, Staer, Natuzzi, Parisot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO