Eveniment

Programul de guvernare al lui Dacian Cioloş are pe lista de priorităţi renegocierea MTO

Programul de guvernare al lui Dacian Cioloş are pe lista...

Autor: Alexandra Marcu

16.11.2015, 12:15 296

Unul dintre obiectivele din planul de guvernare al lui Cioloş este şi renegocierea MTO-ului cu menţinerea unui nivel sustenabil al datoriei publice în raport cu PIB-ul, ceea ce presupune ca România să atingă în urmatorii 2 ani un echilibru bugetar. MTO a fost un termen care a stârnit controverse în guvernul Ponta, după o discuţie între premier, fostul preşedinte şi Ioana Petrescu. Sustenabiliatea finanţelor publice, consolidarea ficală dar şi reducerea deficitului bugetar sunt obiectivele pe termen mediu (medium term objectives) pe care Comisia Europeană le enumără în Pactul de Stabilitate şi Creştere şi pe care toate statele membre trebuie să le îndeplinească până la un anumit moment, convenit cu autorităţile europene.

MTO (Medium Term Objective, obiectivul bugetar pe termen mediu) reprezintă efortul bugetar al unei ţări pentru eliminarea riscului de depăşire a deficitului bugetar de 3% din PIB, prevăzut în Tratatul de aderare, şi care asigură, pe termen lung, stabilitatea finanţelor publice. MTO a fost asumat prin Tratatul de Guvernanţă Fiscală sau compactul fiscal, aprobat de guvern în februarie 2012 şi semnat de preşedinte în martie acelaşi an.
MTO sunt practic o sumă de reguli pe care statele trebuie să le respecte pentru a evita capcanele nepre­văzute. Ele privesc deficitul şi datoria, dar în condiţiile în care acestea trebuie reduse, pentru o economie care nu are creşteri economice solide acest lucru înseamnă bani mai puţini pentru investiţii de exemplu, situaţie care loveşte chiar în creşterea economică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO