Eveniment

Proiectul Legii cadru privind salarizarea unitară: mai bine şofer decât funcţionar debutant

25.08.2010, 14:23 112

Un şofer de la cabinetul unui demnitar va avea un salariu cu 20%mai mare decât un funcţionar debutant cu studii superioare, conformproiectului legii cadru privind salarizarea unitară. Şoferul arurma să aibă un coeficient de 1,41 din salariul minim, iar unfuncţionar debutant 1,19. Preşedintele României, premierul,preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi preşedinţiiCurţii Constituţionale şi al Curţii de Conturi sunt funcţiile celmai bine remunerate, potrivit proiectului Legii cadru privindsalarizarea unitară, pus în dezbatere publică pe site-ul MMFPS,notează Mediafax.
Proiectul de Lege cadru stabileşte şapte familii ocupaţionale defuncţii bugetare, respectiv: administraţie, învăţământ, sănătate,cultură, diplomaţie, justiţie, apărare şi ordine publică şisiguranţă naţională. De asemenea, actul normativ stabileşte şireglementări specifice personalului din autorităţile şiinstituţiile publice finanţate integral din venituri proprii,aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului,ministerelor şi celorlalte organe de specialitate aleadministraţiei publice centrale şi locale, precum şi cele aflate încoordonarea premierului şi cele aflate sub controlulParlamentului.

Potrivit proiectului de act normativ, doar pentru funcţia depreşedinte al României a fost atribuit coeficientul maxim -15.

Prim-ministrul, preşedintele Curţii Constituţionale şi al Curţii deConturi, preşedintele Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor voravea coeficientul de ierarhizare 14,63.

Potrivit documentului, pentru viceprim-ministrul, judecătorul,vicepreşedintele Curţii de Conturi, preşedintele Autorităţii deAudit, preşedintele Consiliului Concurenţei şi vicepreşedinţiiSenatului şi al Camerei Deputaţilor coeficientul stabilit este14,15.

Ministrul de stat va fi remunerat cu echivalentul a 13,90 salariiminime, miniştrii şi miniştrii delegaţi cu 13,45 salariiminime.

Pentru secretarul de stat membru al Guvernului coeficientulstabilit este 13,15, iar pentru un secretar de stat de 12,41.

Cei mai mari coeficienţi de ierarhizare pentru funcţiilecorespunzătoare înalţilor funcţionari publici sunt pentru prefect -9,94 şi secretar general - 9,46, iar inspectorul guvernamental saucomisarul general au coeficientul maxim 9.

În cazul funcţiilor publice de conducere, cel mai mare coeficientde ierarhizare a fost atribuit secretarului de judeţ, respectiv almunicipiului Bucureşti - 9,23 pentru funcţionarii care au gradul IIşi 7,96 pentru gradul I, iar cel mai mic pentru persoana curesponsabilitate în domeniul urbanismului şi amenajăriiteritoriului şi al autorizării executării lucrărilor de construcţiila nivel de comună, respectiv 2,16.

În cazul funcţiilor publice generale de execuţie, auditorul cu gradprofesional superior şi care ocupă o funcţie publică de stat arecel mai mare coerficient - 5,10 iar referentul cu grad profesionaldebutant are are stabilit un coeficient de 1,19.

La funcţiile publice specifice de execuţie, cel mai bine remuneratva fi controlorul delegat al Ministerului Finanţelor Publice, gradprofesional superior, pentru care s-a stabilit coeficientul 5,10 şiinspectorii vamal, de muncă sau social cu grad profesionalsuperior, al căror coeficient maxim de ierarhizare este 4,62.

În cazul managerilor publici, în funcţie de gradul profesional,coeficienţii sunt 7,39 pentru grad superior, 7,03 pentru gradprincipal şi 6,37 pentru asistent.

Pentru salarizarea personalului contractual din cadrul cabinetuluidemnitarului, cel mai bine remunerat va fi directorul de cabinet,experţii şi consilierii pentru care a fost stabilit un coeficientde 4,62 iar pentru secretarul de cabinet, secretarul dactilograf şicurierul personal (şoferul) coeficientul este 1,41.

Potrivit proiectului de act normativ, salariile de bază, soldelefuncţiilor de bază şi indemnizaţiile lunare de încadrare sestabilesc prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizarecorespunzători claselor de salarizare cu valoarea coeficientului deierarhizare corespunzător clasei 1, rotunjindu-se din leu în leu,în favoarea salariatului. Citiţi mai mult pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO