Eveniment

Proprietarul rafinariei s-a suparat pe reprezentantul FMI

14.01.2005, 00:00 51



Reprezentantii actionarului majoritar al Rafo, firma Balkan Petroleum, si ai unor creditori au sustinut ieri ca reprezentantul FMI in Romania a cauzat societatii din Onesti pagube materiale de 7.000 mld. lei (circa 173 mil. euro), printr-o serie de declaratii pe care acesta le-ar fi facut.



Potrivit avocatului Rafo Onesti, Teodor Cuzino, firmele Blakan Petroleum si Faber Invest Trade, alaturi de o serie creditorii care au aprobat planul de reorganizare al rafinariei, cu exceptia celor bugetari si a Petrom, protesteaza fata de unele luari de pozitie oficiale ale reprezentantului rezindent in Romania al FMI, Graeme Justice, pe care le califica drept "imixtiuni distructive in economia tarii" si in functionarea unei firme private.



Conform acestora, Justice ar fi afirmat ca planul de reorganizare a Rafo, votat de creditori si admis de Tribunalul Bacau, nu este altceva decat o renationalizare a societatii, si ca Guvernul ar trebui sa se grabeasca in a lichida rafinaria din Onesti.



Creditori si BKP cer reprezentantului FMI sa isi retraga imediat, in mod public, afirmatiile formulate impotriva Rafo si afirma ca, in caz contrar, vor solicita tragerea la raspundere a acestuia, in "conformitate cu normele si uzantele aplicabile statutului sau".



Potrivit avocatului Rafo Onesti, pagubele materiale produse Rafo prin afirmatiile oficialului FMI se ridica la 7.000 mld. lei, la care se adauga o serie de prejudicii morale.



Teodor Cuzino a declarat ca suma a fost calculata tinand cont de contractele pe care rafinaria urma sa le incheie, si care au fost pierdute ca urmare a acestor declaratii.



Directorul general al Rafo, Paul Ivascu, s-a referit si el la o serie de contracte pierdute, dar a spus ca nu poate sa faca o apreciere a valorii acestora. El a aratat ca piata petrolului este una foarte sensibila la reputatia jucatorilor, astfel incat orice declaratii nefavorabile pot afecta companiile in cauza.



Reprezentantul BKP, Marin Anton a apreciat ca acuzatiile care se aduc actionarilor Balkan Petroleum se pot formula impotriva oricarei persoane, dar este de datoria justitiei sa se pronunte asupra vinovatiei acestora. Anton considera ca Eugen, Octavian si Alexandru Iancu - actionari la VGB - vor fi absolviti de justitie.



In perioada 2001 - 2003, Rafo Onesti a acumulat datorii semnificative la bugetul de stat si creditori, desi beneficiase de stergerea datoriilor istorice, realizate in perioada in care rafinaria se afla in proprietatea statului.



Cu toate acestea, Marin Anton considera ca si datoriile cumulate in perioada 2001-2003 sunt datorii istorice, si apreciaza ca este nevoie de un tratament asemanator celui aplicat rafinariei Petromidia, ale carei datorii dinainte de privatizare au fost transformate in obligatiuni.



Rafo Onesti se afla in procedura de reorganizare judiciara, avand datorii de peste 8.000 de miliarde de lei catre bugetul statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO