Eveniment

Propunerea ZF nr.1: Obligarea institutiilor publice sa puna numele, prenumele, functia si venitul lunar al fiecarui angajat pe site. Sunteti de acord? Comentati aici

05.05.2010, 23:07 57

An de an, numarul de functionari din institutiile publicecreste, si cheltuielile aferente de asemenea. Angajarile se facnetransparent, nici ministrii nu stiu cati functionari au insubordine, direct in ministere sau in institutiile coordonate deei. Ziarul Financiar propune ca fiecare institutie publica saafiseze pe site numele, prenumele si functia tuturor angajatilordin acea institutie, pe departamente, precum si salariile,actualizate lunar. De asemenea, pentru a asigura o transparenta aangajarilor, toate locurile de munca disponibile din fiecareinstitutie trebuie ocupate prin concurs, anuntate cu 30 de zileinainte. In acest moment, oficialii statului nici nu stiu catiangajati au in subordine. De exemplu, nu exista statistici usor deaccesat despre cati angajati are Primaria Oradea sau DirectiaFinantelor Publice Ilfov. Singurii care mai furnizeaza statisticidin cand in cand pentru guvern sunt functionarii Ministerului deFinante unde se strang datele privind cheltuielile publice.

Aceasta masura ar putea fi luata de Guvern printr-o hotarare sauordonanta de urgenta si pusa in practica in doar doua saptamani,deoarece contabilii au salariile si numele acelora pe care iiplatesc. "Acestea sunt propuneri viabile, insa pe termen scurt nuajuta la diminuarea cheltuielilor si la imbunatatirea procesului decolectare", este de parere Andreea Paul Vass, consilierulpremierului Emil Boc. "Aceasta solutie si-ar dovedi eficacitatea incativa ani, atunci cand Curtea de Conturi va putea urmaricorectitudinea datelor publicate de institutiile publice."

Exista insa si voci care spun ca solutia nu este viabiladeoarece se loveste de mentalitatea romanilor. "Transparenta dacae, e, daca nu e, nu e. Mai mult, este vorba de increderea pe careoamenii o au in cel care posteaza datele", spune Florin Andronescu,business developer in cadrul afacerii cu servicii medicale privateSanador. "Eu cred ca solutia este responsabilizarea. Publicul largtrebuie sa aiba acces la platile care se fac in sistemul public -pentru ce s-a platit, cat costa si care este pretul oferit. Totultrebuie prezentat in amanunt." Omul de afaceri mai adauga caeconomii nu se vor face niciodata la buget, insa trebuie sacheltuim in limita veniturilor de care dispunem. "Totul tine deoameni. La noi reglementarilor totdeauna vor putea fi ocolite.Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala legea ANI, inconcluzie cred ca aceste solutii sunt dure si vor avea un succeslimitat", este de parere Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef alING Bank.

In conditiile in care performanta economiei nu este la nivelulasteptarilor, tinta de deficit bugetar din acest an ar putea fidepasita. Despre restructurarea sistemului bugetar in directiareducerii cheltuielilor publice s-a vorbit inca de anul trecut,insa nu s-au luat masuri mai dure decat reducerea primelor. Altestate, precum Letonia, au redus numarul bugetarilor cu 20% sisalariile acestora cu 25%. La noi, restructurarea a ramas la nivelde plan. Aceasta nu este insa singura problema a sistemuluipublic.

"Marea problema nu e salarizarea in sistemul public, aceastaeste o tinta falsa. Salariile bugetarilor reprezinta 9% dinProdusul Intern Brut al Romaniei, in urcare de la 4,6% in 2004,insa marea risipa este la achizitiile publice", este de parereLiviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata. Pentrutransparentizare, consilierul premierului vine la randul sau cu opropunere, revizuirea Codului fiscal, in sensul includerii tuturortranzactiilor si veniturilor care pana acum nu au fost fiscalizatedin cauza intereselor particulare - a lobby-ului politic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO