Eveniment

Propunerea ZF nr.2: Rapoarte anuale de activitate care sa cuprinda achizitiile pana la ultimul leu. Comentati aici

05.05.2010, 23:06 55

Statul dispune anual de zeci de miliarde de euro pentru salarii,investitii si cheltuieli de intretinere a bunurilor publice, dar inlipsa unei transparente a cheltuielilor fiecarei institutii, lasfarsitul fiecarei executii bugetare anuale, rezultatele nu se vad.Ziarul Financiar propune ca fiecare institutie de stat sa publiceun raport anual de activitate, detaliat cu toate cheltuielilefacute in anul anterior, pana la limita minima de 1.000 de lei defiecare institutie. Aceste informatii ar urma sa fie publicate panala 1 martie anul urmator si sa fie prezentate intr-o conferinta depresa. In prezent exista astfel de rapoarte anuale, dar fiecareinstitutie prezinta ce doreste in raport, nu sunt anuntate undesunt prezentate, nu se gasesc pe site-uri si nu exista parametri cuajutorul carora sa fie calculata eficienta cheltuielilorpublice.

Desi exista o lege care permite accesul liber si neingradit lainformatiile cu caracter public (Legea 544/2001), de cele mai multeori cautarea rapoartelor de activitate pe anii trecuti aleinstitutiilor publice este o adevarata bataie de cap, daca nu chiarmisiune imposibila. "Nu toate institutiile respecta aceasta lege,dar gradul de conformare este situat undeva la 80%. Acesta este defapt un indicator in programul operational de dezvoltare acapacitatii administrative din fonduri structurale. De altfel,institutiile care nu se conformeaza sunt penalizate", a declaratLiviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata.

Economistii saluta propunerea Ziarului Financiar, in conditiilein care, considera ei, statul are o adevarata problema in ceea cepriveste comunicarea cu populatia.

"Aceasta intentie de a transparentiza sistemul de stat estebinevenita si necesara. O serie de institutii publice si in specialministerele au probleme serioase pe partea de comunicare, cuexceptia BNR. Intr-adevar, institutiile publice trebuie sa asigureaccesul facil la diverse informatii cu caracter public si sa deacomunicate de presa", a declarat Ionut Dumitru, economist-sef alRaiffeisen Bank.

"Fiecare institutie publica trebuie sa publice rapoarte deactivitate. ANAF era singurul care nu se conformase, insa a reusitla inceputul lui 2010 sa faca public un raport. In luna martie aacestui an a fost adoptata Legea Responsabilitatii Fiscale (intratain vigoare la sfarsitul lunii aprilie - n.r.), care impunecompaniilor publicarea bugetului multianual si a proiectelor deinvestitii multianuale", a spus Andreea Paul, consilierulpremierului Emil Boc. "La noi totul e greu, inclusiv sa accesezidatele disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, in concluziepropunerile ar putea avea un succes limitat, si asta din cauzamentalitatii romanilor, pentru ca orice reglementare poate fiocolita. Acest lucru s-a putut observa in timp", potrivit luiNicolaie Chidesciuc, economist-sef al ING Bank Romania. Statul aavut la dispozitie in ultimii cinci ani 150 de miliarde de euro dinveniturile bugetare, insa din cauza unei ineficiente la nivel degestionare a bugetului de stat, dar si a unei comunicari slabe cuopinia publica, populatia nu a reusit sa beneficieze prea mult depe urma acestor bani. Cum si mai ales cand vor reusi institutiilepublice sa elimine aceste hibe pentru a-si asigura credibilitateasi in acelasi timp transparenta, ramane insa un mister.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO