Eveniment

Război în Ucraina. Războiul din Ucraina a ajuns la 20 km de graniţele României

Rusia a atacat centrul istoric al Odesei, care este în patromoniul UNESCO

Autor: Iulian Anghel

25.07.2023, 00:06 294

După ce a distrus, în bună măsură, infrastructuctura portuară a Odesei, cel mai mare port ucrainean la Marea Neagră, Rusia a atacat, în noaptea de duminică spre luni, porturile ucrainene de la Dunăre Reni şi Ismail – la graniţele României.

Războiul s-a apropiat, prin urmare, de graniţele României. Reni se află la o distanţă de nici 25 de kilometri de Galaţi, distanţă pe care o parcurgi în jumătate de oră pe şosea, dacă nu iei în seamă controlul vamal. Şase vapoare sub pavilion românesc au părăsit de urgenţă portul ucrainean Reni pentru a se pune la adăpost în apele teritoriale ale României.

„Condamn cu fermitate recentele atacuri ruseşti împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre, din Ucraina, foarte aproape de România. Această escaladare recentă prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul de cereale din Ucraina şi, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe contul său de Twitter.

Un comunicat al guvernului român spune că prim-ministrul României, Marcel Ciolacu „condamnă ferm” atacurile aeriene ale forţelor armate ruse asupra ţintelor civile şi asupra infrastructurii critice din Ucraina: „Aceste acţiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forţelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de a-şi suspenda participarea la Iniţiativa Privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federaţia Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene.”

Comunicatul guvernului mai subliniază ceea ce este deja evidenţă. Rusia vrea să distrugă infrastructura de export a Ucrainei, astfel ea să nu-şi mai poată exporta grâul, seminţele de floarea soarelui, orzul, rapiţa.

După ce exportul prin portul Odesa a fost compromis, Ucraina a sperat la o alternativă de export prin porturile ei de la Dunăre. Acum Rusia distruge şi porturile de la Dunăre ale Ucrainei.

„Ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenţiei Federaţiei Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială şi punând astfel în pericol numeroase persoane.

Ruşii au distrus catedrala „Schimbarea la faţă” din Odesa, cel mai frumos aşezământ de cult din estul ortodox al Europei

 

Deteriorarea securităţii alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecinţele ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluţii practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către pieţele globale”, spune comunicatul guvernului, citându-l pe premierul Ciolacu. Ministerul român al Apărării, scrie, la rându-i, într-un comunicat“: „MApN condamnă cu fermitate războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina şi atacurile nejustificate şi ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaţionale şi normelor morale şi umanitare, populaţia civilă şi elemente din infrastructura critică a Ucrainei”.

Dar linişteşte populaţia: „În ceea ce priveşte situaţia de securitate din apropierea graniţelor României, din evaluările structurilor cu responsabilităţi ale Ministerului Apărării Naţionale, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”.

Armata spune că este pregătită să apere „spaţiul terestru, maritim şi aerian” al ţării, alături de NATO. „Atacurile aeriene ruseşti asupra infrastructurii portuare din Reni şi Ismail nu vor putea opri determinarea lumii libere de a sprijini restabilirea păcii în regiune. Condamnăm cu toată puterea astfel de atacuri”, a spus Nicolae Ciucă, fost şef al Armatei Române, fost premier, actual preşedinte al Senatului: „România împreună cu celelalte state ale lumii libere rămân alături de Ucraina în cea mai grea perioadă din istoria sa”.

Rusia a atacat puternic Odesa, în ultimele zile. Centrul oraşului, monument UNESCO, a fost atacat, inclusiv catedrala „Schimbarea la faţă” despre care cei ce se pricep spun că este/era cea mai frumoasă din tot estul ortodox al Europei. Construită pe la 1700, catedrala a fost distrusă de Stalin, dar ucrainenii au reconstruit-o după 1990, după planul iniţial, aşa cum polonezii au reconstruit Varşovia după  ce oraşul fusese făcut una cu pământtul de nazişti

O tânără se uită la ce-a mai rămas din imobilul în care locuia, după atacul ruşilor, în Odesa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO