Eveniment

Război în Ucraina. Ruşii vin cu războiul până la „poarta” NATO: portul ucrainean Izmail, la 15 kilometri de România, a fost atacat din nou cu drone

Porturile mici de pe Dunăre au devenit vitale pentru exporturile de cereale ucrainene după de Rusia a ieşit din acordul de cereale la Marea Neagră luna trecută. Acordul, care a fost negociat în urma izbucnirii războiului Rusiei în Ucraina, a permis Kievului să exporte în siguranţă cereale pe mare, navele ocolind blocada rusă a porturilor de la Marea Neagră.

Porturile mici de pe Dunăre au devenit vitale pentru exporturile de cereale ucrainene după de Rusia a ieşit din acordul de cereale la Marea Neagră luna trecută. Acordul, care a fost negociat în urma izbucnirii războiului Rusiei în Ucraina, a permis Kievului să exporte în siguranţă cereale pe mare, navele ocolind blocada rusă a porturilor de la Marea Neagră.

Autor: Ramona Cornea

03.08.2023, 00:06 138

Preşedintele Klaus Iohannis: „Acestea sunt crime de război şi continuă să afecteze capacitatea Ucrainei de a-şi trimite produsele alimentare către cei care au nevoie, în lume“ Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lovitura Rusiei asupra infrastructurii portuare din Odesa a fost un atac la securitatea alimentară globală.

Portul ucrainean Izmail din regiunea Odesa a fost atacat din nou cu drone în noaptea de marţi spre miercuri, după cum a spus ministrul apărării ucrainean, citat de CNN. Atacul ruşilor asupra instalaţiilor portuare a cauzat izbucnit incendii în silozurile de cereale, după cum a transmis şefului administraţiei militare de la Odesa. Acesta a fost al doilea atac rusesc asupra portului Izmail, după cel de la sfârşitul lunii iulie când au fost distruse şi atunci depozite de cereale.

Portul Izmail este la 15 kilometri de România, de Tulcea, astfel că atacul ruşilor s-a apropiat foarte mult de graniţele NATO, mişcare care testează limitele Alianţei, având în vedere că principiul articolului 5 al NATO prevede că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor membrilor şi garantează că resursele întregii alianţe pot fi folosite pentru a proteja orice naţiune membră.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lovitura Rusiei asupra infrastructurii portuare din Odesa a fost un atac la „securitatea alimentară globală” şi a cerut comunităţii internaţionale să intervină, potrivit CNN.

Porturile mici de pe fluviul Dunărea au devenit vitale pentru exporturile de cereale ucrainene după ce Rusia a ieşit din acordul de cereale la Marea Neagră luna trecută. Acordul, care a fost negociat în urma izbucnirii războiului Rusiei în Ucraina, a permis Kievului să exporte în siguranţă cereale pe mare, navele ocolind blocada rusă a porturilor de la Marea Neagră ale ţării şi navigând pe calea navigabilă sigură spre strâmtoarea Bosfor a Turciei pentru a ajunge pe pieţele globale.

Înainte de prăbuşirea acordului, pe 17 iulie, porturile fluviale de pe Dunăre din Ucraina reprezentau aproximativ un sfert din exporturile de cereale ale ţării, potrivit Reuters. Acum, porturile dunărene - care se află la graniţa Ucrainei cu România - sunt principala modalitate a Kievului de a transporta milioane de tone de cereale ucrainene în restul lumii.

După atacul Rusiei asupra portului Izmail, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, spune că intenţia ruşilor a fost să atace capacitatea de export a Ucrainei şi să intimideze ţările vecine.

„Rusia a atacat din nou portul Izmail. Şi de această dată, intenţia Rusiei a fost să lezeze capacitatea de export a Ucrainei şi să intimideze ţările vecine. Condamnăm aceste noi atacuri pline de cruzime care au vizat ţinte civile, atacuri care destabilizează aprovizionarea cu hrană a mai multor ţări, punând în grav pericol securitatea alimentară mondială. Cerealele ucrainene sunt aşteptate în multe colţuri ale lumii, precum Africa, Orientul Mijlociu sau Asia de Sud”, a transmis Nicolae Ciucă.

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că atacurile continue ale Rusiei pe Dunăre, în apropierea României, constituie crime de război.

„Atacurile continue ale Rusiei împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre, în apropierea României, sunt inacceptabile. Acestea sunt crime de război şi continuă să afecteze capacitatea Ucrainei de a-şi trimite produsele alimentare către cei care au nevoie, în lume”, a scris preşedintele Iohannis pe Twitter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO