• Leu / EUR4.9746
  • Leu / GBP5.7433
  • Leu / USD4.6864
Eveniment

Războiul altfel: frate-frate, dar brânza-i pe bani. Fermierii români se alătură polonezilor, ungurilor, slovacilor şi bulgarilor în încercarea de a bloca importurile de cereale ieftine din Ucraina

Războiul altfel: frate-frate, dar brânza-i pe bani....

Autor: Florentina Niţu

23.09.2023, 15:52 357

Fermierii bulgari au blocat ieri pentru câteva ore vămile, nemulţunitii că produsele foarte ieftine ale Ucrainei ar invada piaţa Bulgariei. Cu câteva zile înainte, Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că vor interzice unilateral importurile de cereale şi produse alimentare din Ucraina. Ucraina face plângere la OMC (Organizaţia Mondială a Comerţului).

Ţările limitrofe Ucrainei sprijină această ţară în războiul cumplit început de Rusia, dar până la un punct. Până la cerealele ieftine ale Ucrainei care intră pe pieţele lor.

Pentru consumator, o piaţă abundentă ar coborî preţurile, un lucru bun pentru consumatori, dar neplăcut pentru producători.

Comisia Europeană a ridicat interdicţia pentru produsele Ucrainei cerută de statele din Est în privinţa importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui. Polonia, Slovacia şi Ungaria sunt într-o situaţie proastă pentru că exporturile Ucrainei (o ţară aflată într-un conflict teribil cu Rusia), unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, este obligată să vândă la preţuri foarte joase, având în vedere conflictul mlitar. Cum rutele de export ale Ucrainei sunt blocate pe mare de embargoul Rusiei, multe din cerealele Ucrainei se opresc în ţările limitrofe şi distorsionează piaţa. De aceea, Ungaria, Polonia şi Slovacia au anunţat că vor bloca unilateral importurile din Ucraina, chiar dacă, militar, ele sprijină Ucraina. România şi Bulgaria nu suferă atât de mult precum cele trei ţări amintite pentru că ele au un export foarte mare. Ambele ţări, România şi Bulgaria, exportă în jur de 50% din producţia de grâu, aşa că pătrunderea grâului ucrainean pe cele două pieţe nu este de nesuportat. Totuşi, agricultorii bulgari protestează, iar guvernul de la Bucureşti se gândeşte şi el la măsuri în faţa protestelor aşteptate din partea fermierilor români.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9746
Diferență: -0,006
Ieri: 4.9749
Azi: 4.6864
Diferență: -0,7413
Ieri: 4.7214
Azi: 5.7433
Diferență: -0,2847
Ieri: 5.7597
Azi: 5.1446
Diferență: -0,0486
Ieri: 5.1471