Eveniment

Realitatea dureroasă cu care se confruntă Germania: zilele sale ca superputere industrială se apropie de sfârşit. Bazele maşinăriei industriale a Germaniei au căzut ca piesele de domino: SUA se îndepărtează de Europa, China devine un rival mai mare, volumele uriaşe de gaze naturale ruseşti ieftine s-au terminat, infrastructura scârţâie, iar forţa de muncă a îmbătrânit

Realitatea dureroasă cu care se confruntă Germania:...

Autor: Ştefan Stan

17.02.2024, 17:30 7907

Toamna trecută, într-o hală de producţie cavernoasă din Dusseldorf, tonurile sumbre ale unui trompetist au însoţit ultimul act al unei fabrici vechi de un secol.

În mijlocul flăcărilor şi torţelor, mulţi dintre cei 1 600 de oameni care îşi pierduseră locurile de muncă stăteau cu faţa de piatră în timp ce metalul incandescent al ultimului produs al fabricii - o ţeavă de oţel - era netezit până la un cilindru perfect pe un laminor. Ceremonia a pus capăt unei perioade de 124 de ani care a început în perioada de glorie a industrializării germane şi a rezistat la două războaie mondiale, dar nu a putut supravieţui consecinţelor crizei energetice, scrie Bloomberg. 

Au existat numeroase iteraţii ale unor astfel de finaluri în ultimul an, subliniind realitatea dureroasă cu care se confruntă Germania: zilele sale ca superputere industrială ar putea să se apropie de sfârşit.

Producţia manufacturieră în cea mai mare economie europeană a avut o tendinţă de scădere din 2017, iar declinul se accelerează pe măsură ce competitivitatea se erodează.

"Nu există prea multe speranţe, dacă sunt sincer", a declarat Stefan Klebert, directorul general al GEA Group AG, un furnizor de utilaje de producţie care îşi trage rădăcinile de la sfârşitul anilor 1800. "Sunt cu adevărat nesigur că putem opri această tendinţă. Multe lucruri ar trebui să se schimbe foarte repede".

Bazele maşinăriei industriale a Germaniei au căzut ca piesele de domino. SUA se îndepărtează de Europa şi încearcă să concureze cu aliaţii săi transatlantici pentru investiţii în domeniul climei. China devine un rival mai mare şi nu mai este un cumpărător insaţiabil de produse germane. Lovitura finală pentru unii producători grei a fost sfârşitul volumelor uriaşe de gaze naturale ruseşti ieftine.

Pe lângă volatilitatea globală, paralizia politică de la Berlin intensifică problemele interne de lungă durată, cum ar fi infrastructura care scârţâie, forţa de muncă îmbătrânită şi birocraţia înţepenită.

Sistemul de educaţie din Germania, cândva un punct forte, este emblematic pentru lipsa pe termen lung a investiţiilor în serviciile publice. Institutul de cercetare Ifo estimează că declinul competenţelor matematice va costa economia aproximativ 14 trilioane de euro (15 trilioane de dolari) în producţie până la sfârşitul secolului.

În unele cazuri, încetinirea industrială are loc în paşi mici, cum ar fi reducerea planurilor de expansiune şi de investiţii. Altele sunt mai evidente, cum ar fi mutarea liniilor de producţie şi reducerea personalului. În cazuri extreme - cum ar fi fabrica de ţevi a Vallourec SACA, care a făcut parte din gigantul industrial Mannesmann AG - consecinţa este închiderea permanentă.

Germania are încă o listă de invidiat de producători mici şi agili, iar Bundesbank şi alţii resping ideea că o dezindustrializare în toată regula este pe aproape. Dar, în condiţiile în care reformele sunt blocate, nu este clar ce va încetini declinul.

"Nu mai suntem competitivi", a declarat ministrul german de finanţe Christian Lindner la un eveniment Bloomberg la începutul acestei luni. "Suntem tot mai săraci pentru că nu avem creştere economică. Rămânem în urmă".

Scăderea competitivităţii industriale ameninţă să arunce Germania într-o spirală descendentă, a declarat Maria Rottger, şefa Michelin SCA pentru Europa de Nord. Producătorul francez de anvelope închide două dintre fabricile sale din Germania şi reduce o a treia până la sfârşitul anului viitor, într-o mişcare care va afecta peste 1.500 de lucrători. Rivalul american Goodyear Tire & Rubber Co are planuri similare pentru două unităţi.

"În ciuda motivaţiei angajaţilor noştri, am ajuns într-un punct în care nu putem exporta anvelope pentru camioane din Germania la preţuri competitive", a declarat într-un interviu recent. "Dacă Germania nu poate exporta competitiv în context internaţional, ţara pierde unul dintre cele mai mari puncte forte ale sale."

Alte exemple de declin ies la suprafaţă în mod regulat. Grupul GEA închide o fabrică de pompe de lângă Mainz în favoarea unui amplasament mai nou din Polonia. Producătorul de piese auto Continental AG a anunţat în luna iulie a anului trecut că intenţionează să renunţe la o fabrică care produce componente pentru sistemele de siguranţă şi de frânare. Rivalul Robert Bosch GmbH este în curs de reducere a mii de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO