Eveniment

Încă o recesiune: Marea Britanie a intrat în recesiune tehnică la sfârşitul anului 2023, au arătat joi cifrele oficiale, dând o lovitură serioasă promisiunii premierului Rishi Sunak de a "creşte economia"

Încă o recesiune: Marea Britanie a intrat în recesiune...

Autor: Ştefan Stan

15.02.2024, 14:48 221

Marea Britanie a intrat în recesiune tehnică la sfârşitul anului 2023, au arătat joi cifrele oficiale, dând o lovitură serioasă promisiunii lui Rishi Sunak de a "creşte economia".

Laburiştii au afirmat că promisiunile premierului privind economia sunt "în zdrenţe" după ce produsul intern brut s-a contractat mai mult decât se aştepta în ultimele trei luni ale anului trecut.

PIB-ul a scăzut cu 0,3% în ultimele trei luni ale anului 2023 faţă de precedentele trei luni, după un declin de 0,1% în trimestrul al treilea, potrivit datelor publicate de Oficiul Naţional de Statistică.

Două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului sunt definite în mod obişnuit ca fiind o recesiune tehnică, deşi mulţi economişti consideră că stagnarea este o descriere mai bună în absenţa unei încetiniri mai accentuate sau mai susţinute.

Traderii au mărit pariurile pe faptul că Banca Angliei va reduce ratele dobânzilor de la 5,25%. Pieţele de swap-uri cotează trei reduceri de rate cu un sfert de punct în acest an, cu o probabilitate de 75% ca prima reducere să aibă loc până în iunie, în creştere de la aproximativ 65% înainte de publicarea datelor privind PIB-ul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO