Eveniment

Remes: Dam 420 de milioane de euro pentru a sprijini culturile de toamna

Remes: Dam 420 de milioane de euro pentru a sprijini culturile de toamna

Decebal Traian Remes, ministrul agriculturii: Pretul graului? Eu il vad mergand in jos in urmatoarea perioada, adica lucrurile se vor linisti.

02.08.2007, 18:47 12

Ministerul Agriculturii va oferi subventii de 1,32 miliarde de lei (420 de milioane de euro) pentru a sprijini infiintarea culturilor de toamna din acest an, a anuntat ieri ministrul de resort, Decebal Traian Remes, dupa sedinta de Guvern.
Remes a precizat ca banii vor fi acordati ca avans pentru culturile de toamna, pana la data de 30 septembrie anul acesta, urmand ca pana la data de 15 ianuarie 2008 producatorii agricoli care au beneficiat de subventii sa faca dovada asigurarii culturilor respective.
Conform ministrului, producatorii agricoli vor primi 500 de lei pentru infiintarea unui hectar de grau, 400 de lei pentru un hectar de rapita si 450 de lei pentru un hectar din orice alta cultura infiintata in toamna aceasta.
Banii vor fi dati sub forma de cupoane, care "vor putea fi decontate imediat, pentru ca avem deja suma totala in bugetul Ministerului Agriculturii", a explicat Remes.
Toti producatorii care vor beneficia de acesti bani vor fi insa controlati: pana la 15 ianuarie trebuie sa-si asigure culturile si sa prezinte, la controalele facute de minister, polita de asigurare aferenta.
Banii alocati acopera infiintarea a doua milioane de hectare de grau, 400.000 de hectare de rapita si 350.000 de hectare cu alte culturi, pastrand proportia culturilor din 2006, dar rotunjind usor in sus, a spus ministrul.
Obligativitatea asigurarii inseamna o crestere de business si pentru companiile de asigurari agricole de pe piata, a precizat ministrul. In ultima perioada insa, el s-a declarat nemultumit de conditiile de asigurare de piata.
"Vom discuta si cu societatile de asigurare, pentru ca le crestem si lor piata cu aceasta masura. Ele va trebui sa-si creeze un fond de risc, care, prin acumulare peste ani, sa imparta riscul asigurat cu statul, pentru situatii cum este cea de anul acesta", a declarat Remes.
Referitor la despagubirile acordate producatorilor pentru culturile afectate de seceta de vara aceasta, Ministerul Agriculturii a acordat deja sume totale de 163 de milioane de lei, pentru suprafete afectate de 479.000 de hectare.
Tot in sedinta de guvern de ieri, Executivul a decis sa aloce 290 de milioane de lei (92 de milioane de euro) pentru a finanta 305 proiecte de dezvoltare rurala contractate in cadrul programului Sapard si care trenau pana acum din lipsa de fonduri.


Pretul painii a urcat cu pana la 10%. Urmeaza controalele
Firmele de morarit si panificatie au inceput, unele chiar saptamana trecuta, sa majoreze pretul painii si al altor produse specifice cu 3-10%, in functie de zona, decizia avand la baza evolutia ascendenta a costurilor de achizitie a graului si a fainii in ultima luna. In replica, Guvernul a decis ieri ca Fiscul, Inspectia Muncii si Autoritatea Sanitar-Veterinara sa inceapa actiunile de control la producatorii de paine, pentru combaterea evaziunii fiscale.
"Am crescut pretul la raft, incepand cu 1 august, cu 3,4% la produsele de panificatie, in conditiile in care pretul graului a crescut in ultima luna cu 39-40%, iar cel al fainii, cu 35-36%. Cred ca evolutia pretului la paine va urma tendinta pretului graului, daca nu va fi redusa TVA", a declarat ieri pentru Mediafax directorul general al Pambac Bacau, Alin Giurea. In ceea ce priveste Vel Pitar, decizia de majorare a pretului a fost luata diferit, in functie de fabrica. In judetele Iasi, Arges si Valcea, tarifele au fost majorate saptamana trecuta, iar in Bucuresti ele au fost modificate de la 1 august. "Cresterile sunt undeva la 10-15%, ca sa echilibreze evolutia din zona de materii prime, dar si costurile cu energia si gazele", a declarat directorul general al Vel Pitar, Gheorghe Francu. Pretul painii va fi modificat in curand si de firma de panificatie Primavara din Bucuresti, directorul fabricii, Mario Diaconescu, mentionand ca aceasta masura va fi luata cu siguranta in cursul acestei luni. Ministrul agriculturii Decebal Traian Remes a declarat ieri ca in problema scumpirii painii din cauza cresterii pretului la grau, nu neaparat reducerea TVA pentru paine ar fi o masura, cat limitarea evaziunii fiscale din acest domeniu. Dupa definitivarea controalelor, Remes a spus ca nu este exclusa si "o reasezare a TVA la paine". Intrebat de ZF referitor la pretul graului, Remes a declarat ca nu se asteapta ca acesta sa mai creasca in perioada urmatoare. "Pretul graului? Eu il vad mergand in jos in urmatoarea perioada, adica lucrurile se vor linisti", a conchis Remes.
Graul a depasit 200 de euro pe tona in ultima perioada, pe fondul secetei si a zvonurilor privind o recolta mult sub asteptari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO