Eveniment

Ritmul de crestere a deficitului de cont curent s-a incetinit

23.11.2004, 00:00 14



Ritmul de crestere a deficitului de cont curent s-a incetinit in luna septembrie, pe fondul unei majorari importante a sumelor din transferurile curente, care a compensat aproape integral adancirea dezechilibrului balantei comerciale.



Potrivit unui comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), deficitul de cont curent a avansat, in luna septembrie, cu circa 180 de milioane de euro fata de finele lunii august, pana la 2,28 miliarde de euro.



Soldul negativ al balantei de plati pentru primele noua luni este cu 38,1% mai mare decat in perioada corespunzatoare a anului precedent. La sfarsitul primelor opt luni, deficitul de cont curent era cu 46,4% mai ridicat decat in intervalul ianuarie-august 2003.



Deficitul comercial a urcat, in primele noua luni, la 3,34 miliarde de euro, comparativ cu 2,92 miliarde de euro in perioada ianuarie-august.



In acelasi timp, transferurile curente au avansat de la 1,35 miliarde de euro la 1,647 miliarde de euro.



Datoria externa pe termen mediu si lung era la sfarsitul lunii septembrie cu 11,8% mai mare fata de finele anului trecut, ajungand la 17,52 miliarde de euro, din care datoria externa publica si public garantata totaliza 10,26 miliarde de de euro.



Romania s-a angajat, in negocierile cu Fondul Monetar International, sa se incadreze in acest an intr-un deficit de cont curent de 2,885 miliarde de euro, echivalent a 5,3% din PIB, in scadere fata de nivelul din 2003, de 5,9% din PIB.



Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a afirmat, recent, ca pentru acest an, transferurile curente, bani veniti in principal de la muncitorii straini, sunt anticipate la peste doua miliarde de euro.



De asemenea, deficitul contului curent se va plasa sub 6% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24