• Leu / EUR4.8909
  • Leu / GBP5.7696
  • Leu / USD4.7450
Eveniment

Robert Kaplan, strateg american: Războiul din Ucraina s-ar putea să nu ajungă la un conflict îngheţat, putem asista la evenimente dramatice

Robert Kaplan, strateg american: Războiul din Ucraina s-ar putea să nu ajungă la un conflict îngheţat, putem asista la evenimente dramatice

Robert D. Kaplan, expert în geopolitică

Autor: Răzvan Botea

09.07.2022, 13:21 1935

În ciuda aparenţelor, armata SUA nu se uită la Rusia cât se uită la China.

Robert D. Kaplan, expert în geopolitică, spune că Pentagonul se uită mai degrabă la China decât la agresiunea Rusiei din Ucraina. În cadrul unui discurs ţinut la evenimentul aniversar al Deloitte România, el a făcut o analiză a evenimentelor din Ucraina, dar şi a  situaţiei geopolitice la nivel global.

„În ciuda războiului din Ucraina, în ciuda aparenţelor că administraţia Biden se concentrează pe ce se întâmplă în Ucraina, de fapt nu este aşa. În Washington, în Pentagon în special, accentul principal este pus pe China”, a spus el.

De asemenea, a adăugat că tensiunile din acest moment sugerează că SUA şi China, în opinia sa, ar putea ajunge la un conflict într-o oarecare măsură, asemenea Războiului Rece, iar politicile faţă de China au fost consecvente, indiferent de administraţia de la Casa Albă.

„Cred că, dacă mă întrebaţi dacă SUA şi China se vor afla în perioada urmă­toare într-un război rece sau o stare de cvasiconflict, aş răspunde că da. Sunt mai multe motive. Unul dintre ele este comerţul. Toate taxele impuse Chinei de către administraţia Trump au fost păstrate şi de adminis­traţia Biden. Nu au fost deloc relaxate.”

În ceea ce priveşte războiul pornit de Rusia în Ucraina, el spune că s-ar putea să nu ajungă la un conflict îngheţat, cum este cazul Transnistriei.

„Pentru că este vorba de foarte multe elemente în mişcare, războiul din Ucraina s-ar putea să nu ajungă la un conflict îngheţat, putem asista la evenimente dramatice.”

Deloitte România a aniversat anul acesta 30 de ani de prezenţă în România. La evenimentul aniversar, susţi­nut de ZF, speakerii evenimen­tului au realizat o retrospectivă a evoluţiei economiei româneşti şi mondiale în aceşti ultimi 30 de ani.

Invitatul special al evenimentului a fost scriitorul american Robert D. Kaplan, expert în geopolitică.

„Aceasta este lumea astăzi: avem două puteri mari, care sunt autocraţii. Apoi avem Europa şi Asia de Est, în alianţă cu continentul Nord-American. Avem, aşadar, America de Nord, Europa şi democraţiile din Asia de Est faţă în faţă cu autocraţiile Rusia şi China şi aceasta este faţa geopolitică a lumii de astăzi”, a mai spus Kaplan.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470