Eveniment

România, fără autorizaţie de securitate la incendiu: jumătate din şcoli funcţionează fără acest document, la fel peste 2.350 de unităţi de comerţ şi aproape 1.600 hoteluri sau pensiuni. De ce mai sunt toate acestea deschise?

România, fără autorizaţie de securitate la incendiu:...

Autor: Roxana Petrescu

11.09.2023, 08:00 456

♦ Aproape 3.700 de unităţi de învăţământ, dintr-un total de circa 7.100, îşi deschid azi porţile pentru un nou an şcolar fără autorizaţia obligatorie de securitate la incendiu ♦ Situaţia durează de ani de zile şi devine imposibil de explicat ţinând cont de istoria recentă dramatică a României în care zeci de oameni au murit arşi în unităţi fără autorizaţii ♦ România educată îşi primeşte astfel încă o dată copiii în şcoli nesigure, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Obţinerea autorizaţiei de secu­ri­tate la incendiu este obligatorie pe anumite categorii de construcţii, iar desfăşurarea funcţionării fără acest document constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 50.000 de lei. Practic, o clădire poate funcţiona şi fără autorizaţie de securitate la incendiu, în acest scenariu fiind jumătate din unităţile de învă­ţământ din România, mii de firme, sute de spitale sau unităţi turistice.

„Situaţia clădirilor de la nivel naţional care funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu, conform evidenţelor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov, potrivit principalelor domenii de activitate se prezintă astfel: unităţi de comerţ - 2.353, unităţi de învăţământ - 3.678, unităţi sanitare - 511, unităţi de asistenţă socială - 672, unităţi de cultură - 239, unităţi de cult - 866, unităţi de turism - 1.574“, se arată într-un răspuns pentru ZF al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, numărul unităţilor de învătământ la finalul anului 2022 era de 7.072. Practic, mai bine de jumătate dintre ele funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu, situaţie neschimbată de ani de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO