Eveniment

Romania, in topul exportatorilor de caviar

21.03.2003, 00:00 160

Romania se situeaza pe primul loc in clasamentul exportatorilor mondiali de icre de morun si de pastruga si pe locul al treilea la exportul de caviar, dupa Rusia si China, in urma stabilirii cotelor de export pentru acest an, informeaza Ministerul Apelor si Protectiei Mediului (MAPM).
Cotele de export pentru fiecare tara sunt stabilite anual de catre CITES (Conventia privind comertul international cu specii salbatice de fauna si flora pe cale de disparitie), care reprezinta un acord intre guvernele a 161 de state.
In 2003, cotele de export stabilite de CITES in cazul Romaniei sunt de 4.250 kg de caviar, reprezentand 2.250 kg icre de morun, 900 kg icre de nisetru si 1.100 kg icre de pastruga.
Violeta Rotaru, consilier la Directia de Protectie si Conservare a Biodiversitatii din cadrul ministerului, a declarat ca pozitia Romaniei in clasamentul mondial al exportatorilor de icre este justificata atat de respectarea acordurilor internationale in domeniu, cat si de faptul ca unele state riverane Marii Negre sau Marii Caspice nu au primit cote de export in acest an.
Dintre statele riverane Marii Negre, pe langa Romania, au mai primit cote de export pentru caviar Bulgaria (2.640 kg) si Serbia (700 kg). Exportul de icre negre se realizeaza in baza permiselor CITES, emise conform prevederilor Conventiei privind comertul international cu specii salbatice de fauna si flora pe cale de disparitie.
In anul 2002, pentru eliberarea unui numar de 385 permise CITES de export, import si reexport, Ministerul Mediului a incasat suma de 1,97 miliarde lei. Cotele de export au fost de 2.180 kg de icre de morun, 1.200 kg de icre de nisetru si 1.470 kg de icre de pastruga. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO