Eveniment

Romania intra fara buget in 2009, anul incertitudinilor

Romania intra fara buget in 2009, anul incertitudinilor
26.11.2008, 19:32 33

Evolutiile economiei in 2009 vor fi marcate de incertitudini profunde care pornesc de la inexistenta unui buget de stat aprobat de Parlament, cu toate reperele aferente privind cheltuielile publice, si de la instabilitatea previziunilor privind tendinta cursului de schimb sau a dobanzilor.

Avand in vedere ca noul Parlament urmeaza sa-si inceapa mandatul de-abia pe 15 decembrie, pentru prima data in ultimii sapte ani Romania risca sa intre in 2009 fara buget de stat aprobat, adica fara repere privind evolutia taxelor si impozitelor, dar si a investitiilor publice - element esential pentru companiile care au contracte cu statul.
Companiile si bancile se vad nevoite sa recurga la revizuiri succesive ale bugetelor pe seama incetinirii cererii, adoptand o abordare "din aproape in aproape".
"Anul viitor este posibil orice: crestere economica sau recesiune. Evolutia viitoare a Romaniei depinde de multi factori, majoritatea exogeni. Depinde de cat de adanca va fi criza pe plan global si cat de mult se va prelungi. Depinde si de capacitatea guvernului de a raspunde cu masuri proactive", spune Catalin Pauna, senior economist la biroul local al Bancii Mondiale. El considera ca este mai utila o viziune sceptica. "Trebuie stabilit un set coerent de masuri, activate pe masura ce se adevereste scenariul negativ."
In absenta unei majoritati in Parlament, proiectul de buget elaborat de guvern nu a mai ajuns sa fie luat in dezbatere. Oricum, ipotezele macroeconomice, de venituri si cheltuieli pe care fusese construit nu mai sunt in intregime valabile din cauza deteriorarii perspectivelor economice sub impactul crizei internationale, dar si a deciziilor guvernamentale privind programul anticriza de 10 mld. euro in urmatorii patru ani.
In conditiile reducerii intrarilor de capital, la fel de dificila este anticiparea evolutiei cursului de schimb, in timp ce restrangerea accesului la credite ridica semne de intrebare in privinta posibilitatii companiilor de a recurge la finantari bancare anul viitor.
Stabilirea unui curs de schimb reprezinta principala problema pentru jucatorii din industria farmaceutica. Farmexim, spre exemplu, ia in calcul doua variante de buget in 2009. Omul de afaceri Ovidiu Buluc, care controleaza distribuitorul, spune ca daca Guvernul ar fi aprobat un buget pentru 2009 ar fi luat in calcul cursul de schimb propus.
Jucatorii din retailul online au o abordare mai pesimista.
Madalin Durca, directorul de marketing al PCfun.ro, administrat de compania Fit Distribution a omului de afaceri Marius Ghenea, a luat in considerare ca ritmul de crestere al pietei va scadea de la 100% la 50%. In ceea ce priveste cursul valutar, compania a luat in calcul 3 lei/ dolar, respectiv 4 lei/ euro. Compania mizeaza pe o marja de profit de 1% si se asteapta ca salariile sa creasca cu maximum 10%.
In industria hoteliera au inceput deja sa se faca simtite scaderi ale gradului de ocupare, iar pentru anul urmator managerii unor unitati precum Hilton sau Sofitel nu au prevazut cresteri. Radu Enache, presedintele Continental a bugetat pentru anul viitor o crestere organica de 2%.
"Am prevazut o crestere a cifrei de afaceri de 2% pentru 2009, excluzand noile unitati pe care le vom deschide. Ne continuam planul de extindere anuntat cu mentiunea ca unele hoteluri se vor deschide mai tarziu decat am planificat ca urmare a faptului ca am obtinut cu intarziere autorizatiile de constructie. Am prevazut si in bugetul de anul viitor, a carui varianta finala va fi aprobata la AGA din 22 decembrie, cresteri salariale", a spus Enache, care a precizat ca bugetul a fost calculat la un curs leu/euro de 3,8.
Si pe piata curieratului, marcata in ultimii ani de cresteri record, estimarile devin mult mai modeste.
"Spre deosebire de alti ani, in care bugetul includea cresteri salariale de 15%-20% in doua transe, pentru anul viitor nu ne-am bugetat majorari. In privinta cifrei de afaceri, vizam o crestere de circa 10% si o mentinere a marjei de profit", a spus Neculai Mihai, general manager Fan Courier. Compania a luat in calcul un curs leu euro de 3,75. Totodata, a demarat investitii in sediu pe care le va continua si in 2009, insa va diminua investitiile in flota.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels