În vreme ce România a pierdut 1,7 miliarde de euro în programul Operaţional Mediu 2007 - 2013 destinat extinderii reţelelor de canalizare, de epurare a apelor uzate sau de ecologizare a gropilor de gunoi, sub jumătate din populaţia României beneficiază, la peste un sfert de secol de la căderea comunismului, de acces la reţele de canalizare.
Potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică, la finalul lui 2015 doar 47,7% din populaţia României locuia în case racordate la sistemele de canalizare. Şi mai puţini au fost aceia care au beneficiat de locuinţe racordate la sistemele de canalizare prevăzute cu staţii de epurare – 45,7% din totalul populaţiei.
Datele arată clar că, de fapt, nici oraşele nu sunt racordate în întregime la reţeaua de canalizare de vreme ce, potrivit statisticilor, 54% din locuitorii României trăiesc la oraşe şi 46% în comune şi sate.
Pentru comparaţie, potrivit datelor Eurostat, 99% dintre rezidenţii olandezi, 99% dintre germani, 95% dintre austrieci, 82% dintre francezi sau 65% dintre polonezi beneficiază de case racordate la sistemele de canalizare.