Eveniment

Românii vor tăia cheltuielile cu locuinţa, hainele şi mobilul

Românii vor tăia cheltuielile cu locuinţa, hainele şi mobilul
01.09.2010, 23:59 44

Românii au renunţat deja la investiţii, precum achiziţiile delocuinţe sau maşini, astfel încât este posibil ca reducereasalariilor bugetarilor să fie vizibilă spre sfârşitul anului înspecial în structura de cheltuieli de consum ale gospodăriilor,care au însumat aproximativ 17 miliarde de euro în semestrul aldoilea din 2009.

În România sunt aproximativ 8 milioane de gospodării, acestearealizând în ultimele şase luni ale anului trecut cheltuieli totalede consum de aproape 9.000 de lei pe gospodărie, potrivit datelorde la Institutul Naţional de Statistică.

Reducerea salariilor bugetarilor de la 1 iulie scoate un miliardde euro din consum, adică aproximativ un sfert din masa salarialănetă a bugetarilor estimată de ZF la 4,3 mld. euro pe şase luni,potrivit datelor din bugetul general consolidat pe S1 din 2010.

"Puşi în faţa unor reduceri salariale de 25%, cred că angajaţiibugetari vor tăia cel mai mult din cheltuielile cu dotarea şiîntreţinerea locuinţei, precum şi din bugetul pentru ieşirile înoraş sau activităţi de recreere şi pentru îmbrăcăminte şitelecomunicaţii", prognozează Marius Caluian, directorul general alcompaniei de cercetare de piaţă MEMRB România.

La polul opus, sectorul farma şi cel al utilităţilor s-ar puteadovedi şi în acest an imune la scăderea veniturilor clienţilor,estimează companiile de cercetare a pieţei. "În general vor fi maiafectate două categorii mari de produse: cele neperisabile, carepot fi reutilizate (precum îmbrăcămintea sau mobilierul) şi celeafectate puternic de piaţa neagră (ţigările, alcoolul)", afirmă larândul său Daniel Enescu, partener al Daedalus Millward Brown.

Românii şi-au redus frecvenţa vizitelor chiar şi în magazinelealimentare în acest an şi, în plus, numărul cumpărătorilor s-adiminuat comparativ cu 2009, arată un studiu al GfK. Reprezentanţiicompaniei de cercetare anticipează continuarea acestortendinţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO