Eveniment

Ruttenstorfer, OMV: Nu vindem Arpechim anul acesta

Ruttenstorfer, OMV: Nu vindem Arpechim anul acesta

Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV, actionarul majoritar al Petrom

20.01.2009, 18:55 36

Vanzarea rafinariei Arpechim de catre Petrom nu este pe agenda in actualul context, a declarat pentru ZF Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV, actionarul majoritar al Petrom, cea mai mare companie romaneasca.
Anul trecut Petrom initiase negocieri cu Oltchim care a si anuntat contractarea unui imprumut de 100 de milioane de euro pentru finantarea achizitiei.
"Vanzarea Arpechim nu este pe agenda acum", a spus Ruttenstorfer. Cat priveste planul anual de investitii la Petrom in valoare de circa 1,5 miliarde de euro, seful OMV spune ca probabil in 2009 investitiile vor fi mai mici.
"Avand insa in vedere ca anul trecut s-au investit circa 1,8 miliarde de euro, cred ca pe medie ne vom putea mentine la un volum anual in jurul a 1,5 miliarde de euro si pe 2009."
Si la nivel de grup investitiile prevazute pentru anul acesta ar urma sa scada sub nivelul de 3 miliarde de euro din cauza scaderii cash-flow-ului ca urmare a injumatatirii pretului petrolului fata de 2008, precum si din cauza accesului limitat la credite.
Seful OMV afirma ca grupul este afectat de criza, dar estimeaza ca pe pietele din Europa Centrala si de Est va exista crestere in continuare, chiar daca mai lenta. "Suntem afectati de injumatatirea pretului petrolului care in mod cert are impact asupra capacitatii noastre de a genera cash-flow si, implicit, asupra profitabilitatii."
Ruttenstorfer spune ca, in lipsa finantarilor externe, OMV va trebui sa-si incetineasca dezvoltarea in anii urmatori.
"Vom creste mai incet, dar totusi vom creste. Industria auto este doar un indicator pentru noi, pentru ca mai exista si cererea de energie care estimam ca va continua sa creasca mai ales in Europa de Sud-Est si in Turcia."
In acest context, el afirma ca restructurarea va continua in companiile grupului, pentru ca trebuie crescuta eficienta.
"Reducerea pretului petrolului va pune presiune pe indicatorii de eficienta si va trebui sa continuam restructurarea."
In privinta salariilor, el spune ca vor fi negocieri si la Petrom, insa nu a dorit sa precizeze daca vor fi facute disponibilizari. Potrivit contractului de privatizare, anul acesta Petrom ar avea posibilitatea sa concedieze pana la 10.000 de salariati, din cei peste 33.000.
Seful OMV spune ca Romania a rezistat foarte bine in conditiile crizei gazelor pe baza resurselor proprii. El afirma ca nu exista solutii peste noapte pentru diminuarea dependentei regiunii de gazele din Rusia. "Trebuie conectate pietele intre ele, de exemplu Romania si Ungaria sau Romania si Bulgaria. Trebuie construite conducte mari de transport, dar si dezvoltate capacitati de stocare a gazelor naturale."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO