Eveniment

Salariile profesorilor pot creşte cu ajutorul POSDRU

Foto Shutterstock
16.06.2013, 19:24 925

Ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici spune că diferenţele dintre salariile plătite în învăţământul preuniversitar şi cele din învăţământul universitar ar putea fi reduse cu ajutorul programului operaţional pentru resurse umane (POSDRU).

„Este o idee personală a mea, să vedem dacă acest lucru este posibil, dar cred că va fi posibil“, spune ministrul.

Salariile în învăţământul preuniversitar sunt limitate – ca şi în cazul altor categorii de bugetari - în baza legii salarizării unitare pentru că există o anvelopă salarială care nu poate fi depăşită. Acest lucru nu se aplică în cazul salariilor din mediul universitar şi, astfel, se întâmplă ca, prin intermediul diferitelor proiecte, universitarii să ajungă să poată câştiga salarii de mii de euro în vreme ce salariile în mediul preuniversitar rămân foarte mici – media lor fiind chiar sub salariul mediu pe economie.

Ministrul Teodorovici vrea să elimine aceste discrepanţe şi crede că ele pot fi depăşite cu ajutorul programelor dezvoltate prin POSDRU. Sumele suplimentare acordate profesorilor din preuniversitar ar fi, astfel, în afara „anvelopei salariale“, drept urmare, argumentul că majorarea salariilor ar putea adânci deficitul bugetar nu mai poate fi susţinută.


Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 17.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO