Eveniment

Scandal la Lukoil Ploieşti şi sechestru pe 2 mld. euro. Procurorii români acuză, compania rusească îşi declară nevinovăţia, iar totul se va tranşa la proces

Miliardarul Vagit Alekperov, preşedintele Lukoil şi unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia

Miliardarul Vagit Alekperov, preşedintele Lukoil şi unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia

Autor: Roxana Petrescu

10.07.2015, 00:07 1366

Ruşii de la Lukoil spun că sunt nevinovaţi după ce procurorii care anchetează unul dintre cele mai mari dosare de evaziune fiscală şi spălare de bani din România, care are în centru rafinăria Petrotel, au decis să pună sechestru inclusiv pe bunurile firmei din Olanda prin care este controlată unitatea din Ploieşti.

Dosarul care a ajuns în atenţia publicului în toamna anului trecut, „miezul“ fiind un prejudiu estimat la acel moment la 230 de milioane de euro, a escaladat până pe cele mai înalte culmi politice, determinând una dintre cele mai dure reacţii ale fostului preşedinte Traian Băsescu. „Ia plecaţi, băieţi“, le-a zis ruşilor atunci Băsescu, ridicând pentru prima dată problema naţionalizării unei companii privatizate.

Procurorii spun de această dată că rafinaria a fost decapitalizată prin politicile comerciale aplicate de acţionarul său majoritar înregistrat în Olanda.

WikiZF: Profilul companiei  Petrotel Lukoil

În ultimii cinci ani de zile, Petrotel Lukoil a înregistrat pierderi cumulate de 2,2 miliarde de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Rafinăria Petrotel-Lukoil a fost vândută de statul român în 1998 către ruşii de la Lukoil cu 53 de milioane de dolari. Aceasta este a treia rafinărie ca dimensiune din România, având o capacitate de 2,4 milioane de tone anual.

 

Ce susţin procurorii?

La mijlocul acestei săptămâni, acuzaţiile au fost extinse, la infracţiunile de spălare de bani şi evaziune fiscală adăugându-se săvârşirea infracţiunilor de folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani.

Dincolo de Andrey Bogdanov, directorul general al rafinăriei, s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar faţă de alţi cinci angajaţi ai unităţii, Andrei Raţă, Dan Dănulescu, Dorel Duţu, Yuri Erogov şi Alexey Voinstev, ultimii doi având cetăţenie rusă. Mai mult, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au extins măsurile asigurătorii, punând sechestru asupra unor bunuri ce aparţin companiei Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda până la concurenţa sumei de 2 miliarde de euro.

 

Ce spun ruşii?

Ruşii resping însă acuzaţiile care li se aduc şi mai spun că speră să fie evitate obstacolele care ar putea afecta funcţionarea rafinăriei. În acest moment, doar trei rafinării funcţionează în România, una dintre ele fiind Petrotel-Ploieşti.

„Lukoil contestă acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală care se aduc rafinăriei Petrotel-Lukoil şi angajaţilor acestei rafinării, aşa cum reiese din comunicarea lansată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, România. Lukoil îşi desfă­şoară activitatea pe teritoriul României din anul 1998 şi este una din cele mai mari companii de carburanţi şi energie de pe piaţă. Lukoil este un contribuabil prompt şi serios al taxelor plătite bugetului statului şi de asemenea un furnizor serios al produselor de calitate adresate consumatorilor români“, au spus ieri reprezentaţii Lukoil.

Într-un comunicat al Parchetului din Ploieşti se precizează că rafinăria a rambursat în baza unor contracte către acţionarul său majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda suma de 1,5 miliarde de dolari şi 0,5 miliarde de euro cu justificarea restituire de creditare.

„Totodată, suspecta SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, a primit în baza unor contracte cu titlu de investiţii, de la acţionarul majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda suma de 32,4 milioane de euro şi 304 milioane de dolari, deşi conform bilanţurilor, balanţelor şi raportărilor către ANAF, activul societăţii este de 48,5 milioane de euro echivalent monedă naţională,  diferenţa de 257,9 milioane de  euro neregăsindu-se în activul patrimonial al societăţii.“

Procurorii mai spun că acţionarul olandez al rafinăriei ar mai fi făcut o majorare de capital de 480,1 milioane de euro la Petrotel-Lukoil în valoare de 480 de milioane de euro, „dar conform situaţiei raportate la Oficiul Registrului Comerţului pe baza documentelor financiar contabile ale societăţii, capitalul social este de 105,8 milioane de euro echivalent monedă naţională, diferenţa de 374,2 milioane de euro euro neregăsindu-se în aportul de capital. Aceasta a fost fracţionată şi rambursată cu titlu restituire creditare în aceeaşi zi în care a intrat în conturile bancare“, se mai arată în comunicatul parchetului.

 

Care a fost rezultatul?

Concluzia procurorilor este că prin aceste politici comerciale rafinăria a fost decapitalizată, prejudiciul pentru infracţiunea de folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii fiind de 1,1 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Un alt prejudiciu de 1,5 miliarde de dolari şi 0,5 miliarde de euro a fost adus de infracţiunea de spălare de bani, mai spus procurorii.

„În cauză, în urma extinderii cercetărilor faţă de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda şi faţă de S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti  au fost extinse şi măsurile asigurătorii. Acestea au fost aplicate  asupra unor bunuri aparţinând Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, până la concurenţa sumei de 2 miliarde de euro“, se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Ruşii spun că vor face recurs la dispoziţia procuraturii.

„Lukoil intenţionează să formuleze recurs împotriva dispoziţiei Procuraturii, în conformitate cu procedurile legale şi are încredere în realizarea unei cercetări imparţiale, potrivit celor mai bune reguli şi practici atât ale României, cât şi ale Uniunii Europene. Petrotel-Lukoil asigură aproximativ o mie de locuri de muncă în regiune. În ultimii ani, compania a investit 540 milioane de dolari în modernizarea acestei rafinării. Compania Lukoil îşi exprimă speranţa că se vor evita orice obstacole care ar putea afecta funcţionarea acestei rafinării strategice“, a precizat grupul petrolier rusesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO