Eveniment

Ce scrie pe prima pagină WSJ, cel mai mare ziar de business din lume: Povestea incredibilă a căpitanului de marină Dan Sandu, care a murit în ultimul voiaj înainte de pensionare şi care apoi timp de 6 luni, trupul nu a putut fi debarcat de pe navă, rămânând în frigider. Şi-a început cariera cu prima cursă spre China, în 1970, pe vremea lui Mao

Ce scrie pe prima pagină WSJ, cel mai mare ziar de...

Autor: Robert Manea

22.11.2021, 18:03 20023

După 40 de ani de navigat pe mare, în aprilie anul acesta, în ultimul său voiaj înainte să se retragă, căpitanul Dan Sandu a căzut în cabina sa pe nava MV Vantage Wave, şi a scris ultimul email către soţia sa, spunându-i că ”nu se simte bine, dar totul va fi bine”, scrie WSJ pe prima pagină. 

Luna trecută, nava era lângă Emiratele Arabe Unite, şi a trimis un mesaj care deja era familiar. Căpitanul Sandu era mort şi corpul său era în frigiderul navei deja de 6 luni, călătorind în lume lângă fructele, legumele şi carnea echipajului.

Aceasta era a 13-a ţară pe care vasul încerca să o convingă să primească corpul neînsufleţit al căpitanului, pentru a-l trimite înapoi în România.

Căpitanul Sandu, un bărbat de 68 de ani, a devenit un incident diplomatic. ”Tot ce ne doream era să îl primim înapoi acasă. Cum se poate întâmpla asta în 2021?”, a scris Andrei Sandu, fiul căpitanului, tot căpitan de navă. Regulile stricte care guvernează porturile lumii previn debarcarea cadavrelor care ar putea fi infectate cu COVID.

Deşi pandemia s-a mai diminuat, restricţiile rămân, ceea ce face navele precum Vantage Wave să traverseze oceane în căutarea unui port unde să debarce un membru decedat al echipajului.

Cariera căpitanului Sandu începuse pe vremea regimului comunist condus în acea perioadă de Nicolae Ceauşescu şi a durat pănă la sfărşitul Războiului Rece. Prima lui călătorie a fost către China în 1970, în perioada de după moartea preşedintelui Mao, unde a cumpărat nişte boluri de porţelan în formă de scoici.

În anii 1980, a început să facă contrabandă de suveniruri şi ce mai transporta acesta în valiza sa: un kilogram de cafea, o statuie în formă de Sphinx din Egipt şi un VCR (aparat de înregistrare video). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO