Eveniment

Secretele de pe Wall-Street se duc în pământ. Bernie Madoff, omul din spatele celei mai mari scheme Ponzi din istorie, a murit la 82 de ani, lăsând în urmă întrebări fără răspuns

Secretele de pe Wall-Street se duc în pământ. Bernie...

Autor: Mihai Draghici

14.04.2021, 17:25 25132

Bernie Madoff, un broker din SUA condamnat pentru orchestrarea unei masive scheme de fraudare Ponzi, a murit în închisoare, afirmă surse citate de agenţia Associated Press.

Bernie Madoff a decedat miercuri dimineaţă, în Centrul Medical Penitenciar Butner, situat în statul Carolina de Nord.

Aparent, decesul s-a produs din cauze naturale. Bernie Madoff avea 82 de ani.

Anul trecut, avocaţii lui Bernie Madoff au solicitat eliberarea din detenţie, în contextul pandemiei, argumentând că suferea de boli renale grave şi alte afecţiuni cronice. Solicitarea a fost respinsă.

Bernie Madoff a recunoscut că a înşelat mii de clienţi, sustrăgând miliarde de dolari prin scheme de investiţii desfăşurate câteva decenii.

Un trust de recuperare a creanţelor a obţinut deja peste 13 miliarde de dolari din investiţiile totale de 17,5 miliarde de dolari încredinţate firmelor lui Bernie Madoff.

Timp de câteva decenii, Bernie Madoff, care fusese preşedinte al unei entităţi a Bursei Nadaq, a avut o imagine foarte bună, oferind profituri în pofida fluctuaţiilor de pe pieţele financiare. Însă, în 2008, experţi contabili au depistat implicarea sa într-o schemă de fraudare de tip Ponzi de miliarde de dolari.

În 2009, Bernie Madoff a pledat vinovat la acuzaţii de fraude, afirmând că regretă "profund" şi se simte "ruşinat". Madoff a fost condamnat la 150 de ani de închisoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO