Eveniment

Secretul creşterii PIB în S1/2022: IT&C a accelerat cu 24%. IT-ul şi centrele de servicii au ajuns cât jumătate din industrie. Pandemia a accelerat digitalizarea şi firmele româneşti „iau potul“: plus 24% în primul semestru din 2022

Secretul creşterii PIB în S1/2022: IT&C a accelerat cu...

Autor: Răzvan Botea

08.09.2022, 00:08 2047

Creşterea economică de 5,8% din prima jumătate din 2022 a fost condusă de IT şi expansiunea comerţului, arată datele detaliate publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pandemia a accelerat puternic tendinţa deja existentă de digitalizare a companiilor şi populaţiei şi rezultatele se văd în expansiunea sectorului IT, care, împreună cu serviciile conexe, a ajuns să însemne jumătate din industria României.

„Aşa cum ne-a obişnuit, industria de tehnologie rămâne unul din pilonii creşterii economice a României. În ultimii 5 ani, ritmul de creştere a fost de 3 ori mai mare decât ritmul de creştere al întregii economii. Primul semestru al 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021 arată un progres al industriei de informaţii şi telecomunicaţii de 23,9% faţă de creşterea PIB-ului general cu numai 5,8%“, spune, pentru ZF, Gabriela Mechea, director executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), cea mai puternică organizaţie din industria naţională de înaltă tehnologie.

În total, sectorul IT din România a generat  o valoare adăugată brută (VAB) de 76 mld. lei, după expansiunea de două cifre în prima jumătate din 2022. Spre compa­ra­ţie, industria, care face un sfert din economia României, a generat o valoare adăugată brută de 154 mld. lei, mai arată sursa citată. Din cele 76 mld. lei, 42 sunt generate de industria propriu-zisă de IT&C, care a crescut cu aproape 24% an/an în prima jumătate din 2022. Restul de 34 mld. lei în­seamnă, în cea mai mare parte, servicii su­port sau activităţi tehnice, care au cunoscut o creştere ca VAB de 9%. Creşterea economică din prima jumătate din 2022 a fost condusă de asemenea şi de comerţ, care este cel mai mare sector economic.

„Industria de software şi servicii infor­matice din România depinde, în proporţie de peste 80-85%, de export, cea mai mare parte servicii informatice. Toată această industrie are, privit macro, o contribuţie importantă că valoare adăugată la PIB-ul României şi aşteptăm o creştere de 3-4 ori mai rapidă decât media economiei“, este de părere Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşe­dinte al companiei de cercetare şi consul­tanţă Perre Audoin Consultants (PAC).



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO