Eveniment

Şeful ANAF, Sorin Blejnar, audiat la DNA în dosarul Portul Constanţa

Autor: Mediafax

20.06.2011, 13:25 725

Şeful ANAF, Sorin Blejnar, a fostconvocat, luni, pentru a fi audiat de procurorii anticorupţie îndosarul privind afacerile nelegale derulate în Portul Constanţa, încare sunt arestate 28 de persoane, informează sursejudiciare.

Numele şefului ANAF Sorin Blejnareste invocat într-o discuţie dintre doi inculpaţi în dosarulcorupţiei din Portul Constanţa pe tema intenţiei lui Sunai Cadâr dea se retrage din "grupul infracţional organizat", din cauza"disidenţelor interne", susţin anchetatorii Direcţiei NaţionaleAnticorupţie (DNA).

Discuţia a avut loc în 24.12.2010,între Tudoran Dragoş Iulian, asociat la S.C. Container ClearanceServices S.R.L. Constanţa, şi Liviu Bratu, adjunct al şefuluiBiroului Vamal Constanţa Sud Agigea.

În acest context, cei doi spun căLiviu Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, ar urmasă discute cu Blejnar "acolo", "pe 26".

"În perioada indicată, atâtinculpatul Durbac Liviu Adrian, cât şi preşedintele aNAF SorinBlejnar, s-au găsit în SUA", notează anchetatorii.

Prezentăm integraldiscuţia dintre Tudoran Dragoş Iulian şi Liviu Bratu pe acestsubiect:

"T.D.I.: Mă. Ideea e că îşi joacăo carte ăsta (n.r. - CADÎR SUNAI). Cică nu se mai facerestructurarea că au primit aviz negativ de la Justiţie a douaoară.(...)

T.D.I.: Şi acum el zice "măi, nu,eu m-am săturat de toate frecuşurile astea, nu ştiu ce, eu vreau sămă retrag".

T.D.I.: (…) Face toată chestiaasta ca să-şi păstreze postul.

B.L.: Să-şi păstrezefuncţia.

T.D.I.: Că n-a fost bine… A fostbine, se puta şi mai bine, nu ştiu ce tot zicea el acolo, vrea săse retragă şi din Container Clearance Services şi Dolce Vita,ştii?

(...)

Dar să rămână el, să facă el aici.Cred. Asta vreau, ştii? Adică să ne rupem cumva, ştii?

(...)

Că s-a săturat de toatefrecuşurile astea, că el încearcă să facă ceva şi că e interpretatgreşit, că are nuştiu ce război cu nu ştiu cine şi... Înţelegi? N-azis nimci de Brigadă.

B.L.: OK. Vorbesc eu şi cuJupânu', acolo.

T.D.I.: Da.

B.l.: Dacă avem acceptul, îl sunămpe ăla, peste mări.

(...)

B.L.: Ce a zis, că se întâlneştecu ăstălaltul?

T.D.I.: Ţi-am zis, nu, seîntâlneşte şi cu, ă, cu Sorin şi cu….

B.L.: Cine seîntâlnesc?

T.D.I.: Cowboy-ul (n.n. - DURBACLIVIU) se întâlneşte cu Sorin (n.n. - SORIN BLEJNAR)acolo?

B.L.: Da, da.

T.D.I.: A! A pelcat şi Sorincolo?

B.L.: Da, pe 26, nu ştiu câtzicea."

În acest dosar au fost emise 29 demandate de arestare, iar senatorul PDL Mircea Banias este cerecetatîn stare de libertate, având interdicţie de a părăsiţara.

Totodată, Tudoran Dragoş Iulianeste acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţionalorganizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unuiastfel de grup, cumpărare de influenţă, complicitate la trafic deinfluenţă, în formă continuată şi dare de mită.

Liviu Bratu este acuzat deiniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat oriaderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel degrup.

Durbac Liviu Adrian este acuzat deiniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat oriaderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel degrup.

În sarcina lui Sunai Cadîr,director al Direcţia Regională de Accize şi Operaţiuni Vamale(DRAOV) Constanţa, s-a reţinut infracţiunea de iniţiere sauconstituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sausprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO