Eveniment

Stabilizare pe piata farma: vanzarile stau pe loc in T2

Stabilizare pe piata farma: vanzarile stau pe loc in T2
08.07.2008, 20:06 17

Producatorii de medicamente estimeaza pentru cel de-al doilea trimestru vanzari la un nivel asemanator celui inregistrat in perioada similara a anului trecut sau in primele trei luni din 2008, acest lucru subliniind tendinta de stabilizare a pietei locale.
Potrivit datelor firmei de cercetare Cegedim, in perioada aprilie-iunie 2007 vanzarile de medicamente au crescut cu circa 13%, de la 1,31 mld. lei in perioada similara a anului anterior 2006 la 1,48 mld. lei.
"Roche Romania estimeaza pentru cel de-al doilea trimestru al anului o cifra de afaceri similara cu cea din primul trimestru", a declarat directorul general al Roche Romania, Dan Zamonea. El a adaugat ca, din estimarile Cegedim, dupa primele patru luni ale acestui an compania va ramane pe pozitia a doua in topul companiilor farmaceutice, considerand raportarile la pret de producator.
In primul trimestru al acestui an, Roche Romania a fost devansata de subsidiara companiei elvetiene Novartis in Romania (inclusiv Sandoz), astfel incat Roche (fara cooperarea cu Terapia) a coborat un loc, pana pe trei, avand o cota de 6,7%. Vanzarile Roche s-au plasat in primele trei luni la 115,1 mil. lei. Divizia producatorului ceh Zentiva din Romania ia in calcul in cel de-al doilea trimestru o crestere si, totodata, o stabilizare a vanzarilor.
"Deja, pentru cel de-al doilea trimestru al anului in curs estimam o aliniere a vanzarilor la nivelul perioadei similare din 2007", a spus directorul general al Zentiva, Dragos Damian.
Compania ceha controleaza producatorul farmaceutic Sicomed, la care detine circa 75% din actiuni.
Pe de alta parte, filiala din Romania a companiei indiene de medicamente Terapia Ranbaxy mizeaza pe o crestere peste evolutia segmentului de piata pe care opereaza.
"Evolutia companiei este progresiv ascendenta trimestru de trimestru in 2008. Rezultatele din trimestrul al doilea sunt conform estimarilor in care se previziona o evolutie a companiei peste cea a segmentului de piata pe care opereaza. Suntem increzatori ca in viitor ne vom consolida pozitia de lider pe piata genericelor de brand", a declarat directorul executiv al Terapia Ranbaxy, Mahendra Bharadwaj.
Ranbaxy Laboratories detine 96,7% din actiunile fabricii Terapia Cluj-Napoca. In ceea ce priveste piata totala de medicamente din Romania, producatorii spun ca vanzarile nu vor depasi nivelul de crestere din 2007.
"Conform Cegedim, in primele patru luni ale anului 2008 piata farmaceutica totala din Romania, la pret de producator, a inregistrat mici fluctuatii, ceea ce poate arata o tendinta catre stabilizare si maturizare. Din trimestrul al doilea al anului 2008 am putea asista la o imbunatatire a ratei de crestere a pietei, dar nu la fel de mare ca in 2007. Piata farmaceutica din Romania ramane o piata ce are inca potential de dezvoltare, dar care tinde spre maturizare", este de parere reprezentantul producatorului elvetian Roche.
Ariile terapeutice care vor avea o evolutie pozitiva sunt oncologia, HIV, diabetul si transplantul, dar si sistemul central nervos, pediatria si sistemul cardiovascular.
"Odata cu introducerea noii liste a medicamentelor gratuite si compensate am putea asista la o crestere a vanzarilor de medicamente pentru cancer, osteoporoza si diabet", a mentionat directorul Roche Romania. De asemenea, se asteapta o evolutie pozitiva pe segmentul genericelor datorita completarii listei de medicamente gratuite si compensate cu produse generice.
"In anul 2008, piata farmaceutica va creste cu aproximativ 15%. Daca ne raportam la piata de generice, estimarile specialistilor fac referire la o crestere cu 4-5% in 2008, comparativ cu anul precedent", a precizat Dragos Damian.
In primul trimestru al acestui an, vanzarile de medicamente pe piata romaneasca si-au incetinit semnificativ cresterea, la 3,8%, insumand 1,624 miliarde de lei, comparativ cu aceeasi perioada din 2007, cand avansul a fost de 25,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO