Eveniment

Statul plateste dobanzi mari la datoria externa, dar Finantele nu se gandesc la refinantare

Statul plateste dobanzi mari la datoria externa,  dar Finantele nu se gandesc la refinantare

Click pentru imaginea intreaga

08.09.2006, 19:37 32

Statul roman plateste in fiecare an dobanzi de sute de milioane de euro la creditele scumpe contractate anii trecuti, din cauza faptului ca nimeni nu s-a gandit sa refinanteze datoria publica la dobanzi mai reduse. Economiile pe care statul le-ar putea face in fiecare an depasesc 100 de milioane de euro.
Peste jumatate de miliard de euro din datoria publica externa reprezinta sume contractate la dobanzi de peste 10%, considerate inacceptabile pentru un stat cu risc redus de investitii, asa cum este Romania in viziunea agentiilor internationale de rating. Riscul de tara (ratingul Romaniei) s-a imbunatatit simtitor in ultimii 2-3 ani, ceea ce ar fi permis Guvernului sa se imprumute la dobanzi mult mai avantajoase, de 3%-5%, pe pietele externe, pentru nevoi curente de finantare sau doar pentru refinantarea unor datorii mai vechi.
Doar anul trecut, statul a platit 516 milioane de euro dobanzi si comisioane la creditele externe, in conditiile in care ratele aferente imprumuturilor au fost de 1,42 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, circa 27% din serviciul datoriei publice externe (suma anuala pe care statul o plateste in contul creditelor de rambursat) reprezinta dobanzi si comisioane.
Raportul se inrautateste cu mult anul acesta, cand statul trebuie sa returneze 2,22 miliarde de euro, din care doar 1,5 miliarde de euro rate si aproape 724 de milioane de euro dobanzi si comisioane. Dobanzile vor avea anul acesta o pondere de 33% in serviciul datoriei publice externe. In cei cinci ani din perioada 2006-2010, Romania are de rambursat creditorilor externi sume totale de 10 miliarde de euro, din care 2,5 miliarde de euro reprezinta doar dobanzi si comisioane.
Circa 2,1 miliarde de euro sunt sume imprumutate in trecut de statul roman, la dobanzi fixe intre 5% si 10%, iar peste 600 de milioane de euro sunt finantari si mai vechi, atrase la dobanzi fixe de peste 10%.
La jumatatea anului trecut, Primaria Capitalei a emis eurobonduri in valoare de 491 de milioane de euro, la o dobanda de 4,125%, cu maturitate de 10 ani. In 2002, statul a luat un credit de 100 de milioane de euro pentru CFR Marfa, la o dobanda de 10,5%. Exemplul arata ca statul s-ar putea imprumuta acum mult mai ieftin decat dobanzile platite in anii anteriori.
"In prezent, eurobondurile cu maturitate in 2010 si 2012 se tranzactioneaza cu randamente de circa 4,1%-4,2%", spune Radu Craciun, analist-sef la ABN Amro Bank Romania. El considera ca si statul roman ar putea recurge la astfel de instrumente financiare pentru a refinanta imprumuturi mai vechi, luate la dobanzi mari.
In opinia sa, refinantarea este un subiect care merita abordat de Ministerul de Finante. "Alte tari din regiune au practicat refinantarea datoriei publice externe in diferite stadii ale evolutiei lor economice. Cu siguranta ar fi util si pentru Romania sa se faca o astfel de refinantare", a mai spus Craciun, care considera refinantarea "o alegere inteligenta".
Presupunand ca cele 2,7 miliarde de euro luate imprumut la dobanzi fixe de peste 5% ar avea o dobanda medie de 8%, iar refinantarea s-ar face la 4%, statul ar putea economisi in fiecare an circa 108 milioane de euro, in conditii similare de comision.
"Teoretic, refinantarea datoriei externe renteaza pentru Romania", considera Florin Citu, economist-sef la ING Bank Romania. El spune ca dobanzile de peste 10%, la care statul roman a luat credite in trecut, sunt foarte mari, mai ales in conditiile actuale de rating. "Trebuie insa vazute conditiile de rambursare anticipata a creditelor mai vechi", a precizat Citu.
Responsabil cu managementul datoriei publice externe este Ministerul Finantelor Publice, care dispune de o "Unitate de Management a Trezoreriei Statului".
"M-am aplecat personal asupra proiectului de refinantare a emisiunilor mai vechi de eurobonduri si am ajuns la concluzia ca operatiunea nu ar fi eficienta din cauza comisioanelor pe care le-am avea de platit bancilor angajate ca intermediari, a costurilor legate de rambursarea anticipata, precum si a sumelor relativ reduse care sunt in discutie", afirma Sebastian Vladescu, ministrul finantelor.
Analistii spun insa ca emisiunile noi s-ar putea face la dobanzi de circa 5%, cu maturitati de aproximativ 10 ani, deci in conditii mult mai avantajoase fata de creditele contractate in trecut.
"Absenta preocuparilor de refinantare a datoriei publice externe denota o lipsa de profesionalism pentru Ministerul de Finante, unde probabil ca nu mai exista specialisti care sa se ocupe de asta", spune Dragos Cabat, director de risk management la OTP Bank Romania.
Desi agentiile de rating (Fitch si Standard & Poor's au imbunatatit din nou ratingul Romaniei in ultima saptamana) crediteaza Romania cu risc redus de investitii, Ministerul de Finante nu refinanteaza datoria contractata anii trecuti, la dobanzi fixe de peste 5% sau chiar 10%.
De altfel, Guvernul nu se mai imprumuta deloc de circa un an, nici de pe piata internationala, nici la intern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO