Eveniment

Statul va redeveni actionar majoritar la SNTR

19.02.2003, 00:00 24

Statul va redeveni actionar majoritar la Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR) in urma reevaluarii unor terenuri care au fost incluse in capitalul social, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.
"Prin reevaluarea terenurilor de incinta ale SNTR, statul va deveni actionar majoritar. Recalcularea valorii unei alte suprafete de teren, de7,5 hectare, din zona Baneasa, se va adauga la procentul majoritar", a mai spus Sarbu.
Ministrul Agriculturii a declarat ca o parte din terenurile aflate in proprietatea SNTR si incluse in capitalul social, care au fost subevaluate, vor fi reanalizate, ceea ce va duce la "o schimbare semnificativa a raportului de forte".
Reevaluarea terenurilor a inceput deja si este efectuata tot de reprezentantii Ministerului Agriculturii.
In prezent, statul detine 47,5% din actiunile societatii, al carei actionar majoritar este grupul Interagro.
Societatea Interagro, a omului de afaceri Ioan Nicolae, a devenit actionar majoritar al Societatii Nationale Tutunul Romanesc la sfarsitul anului 2001, dupa ce a semnat cu Ministerul Agriculturii un contract prin care a preluat un pachet de 52,5% din actiunile SNTR.
Potrivit unei ordonante adoptate recent de Guvern, pachetul de actiuni detinut de stat la Societatea Nationala Tutunul Romanesc a trecut din administrarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - Agentia Domeniilor Statului in portofoliul Autoritatii pentru Privatizare, pentru accelerarea vanzarii participatiei statului.
"Trecerea pachetului de actiuni detinut de stat la Societatea Nationala Tutunul Romanesc in administrarea Autoritatii pentru Privatizare este o masura normala si poate ca ar fi trebuit luata cu mult timp in urma", sustine Sarbu.
El considera ca Ministerul Agriculturii nu dispune de specialisti calificati pentru administrarea participatiei statului la SNTR.
"Prin preluarea administrarii de catre APAPS, SNTR a ajuns unde probabil trebuia sa fie de la inceput. Trebuie sa recunoastem ca in doi ani nu am reusit sa gasim o solutie pentru SNTR. Specialistii din MAAP nu au fost suficient de pregatiti", a mai spus Sarbu.
Potrivit hotararii de guvern, APAPS este imputernicita, in numele statului, sa exercite toate drepturile si isi asuma toate obligatiile aferente actiunilor detinute la SNTR. De asemenea, Autoritatea este imputernicita sa ia masurile necesare pentru realizarea procesului de privatizare a pachetului detinut de stat la Societatea Nationala Tutunul Romanesc.
APAPS si Ministerul Agriculturii urmeaza  sa incheie, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a hotararii de Guvern, un protocol privind transferul pachetului de actiuni.
Situatia economica si financiara a Societatea Nationala Tutunul Romanesc este dificila, in conditiile in care Ministerul Finantelor Publice a retras, la sfarsitul anului trecut, licenta de marcare acordata SNTR, ceea ce a determinat incetarea activitatii de productie.
SNTR a beneficiat, la sfarsitul lui 2001, de esalonarea pe o perioada de cinci ani, a unor datorii in valoare de 1.675 de miliarde de lei si de scutirea de la plata unor majorari de intarziere de 1.392 miliarde de lei. Cu toate acestea, societatea a achitat sumele restante, dar a inregistrat intarzieri la datoriile curente.
Oficialii companiei estimau ca activitatea societatii va fi reluata la inceputul acestei luni, lucru care nu s-a realizat. Valoarea datoriei istorice a SNTR era, in luna ianuarie, de peste 3.000 de miliarde de lei. Deocamdata, fabrica vinde doar tigarile aflate in stoc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO