Eveniment

Subfinantarea taie din elanul pietei farmaceutice

07.03.2005, 00:00 13

Iminentul blocaj financiar din sistemul de sanatate ameninta sa reduca sau chiar sa elimine cresterea de peste 20% inregistrata anul trecut pe piata medicamentelor, principala problema a industriei fiind subfinantarea, sustin surse din piata.


Plafoanele de compensare corespunzatoare farmaciilor aproape ca au fost atinse de majoritatea retailerilor din piata, care sustin ca vor sista eliberarea medicamentelor compen-sate si gratuite. De cealalta parte, Ministerul Sanatatii, prin ministrul Mircea Cinteza, sustine respectarea plafoanelor impuse, fapt care va genera un blocaj financiar in lipsa altor prevederi ulterioare.


Decizia guvernului de a reduce preturile de referinta pentru medicamentele importate cu 18% ca urmare a aprecierii leului in raport cu dolarul va avea ca efect o reducere a valorii totale a pietei cu aproximativ 7%, avand in vedere ponderea importurilor in dolari in totalul pietei, mai spun reprezentantii companiilor. Decizia autoritatilor survine dupa ce preturile medicamentelor fara prescriptie medicala nu au mai fost modificate din luna aprilie 2003.

Pe langa acest fapt, o contributie semnificativa la reducerea avantului inregistrat de piata farmaceutica anul trecut il constituie si micsorarea pragurilor de compensare si a listelor de medicamente compensate, considerate "motorul" cresterii consumului din 2004.


Anuntul de reducere a listelor de medicamente compensate si gratuite a avut un efect psihologic puternic, consumul inregistrand o crestere sustinuta in ultimele doua saptamani, mai spun reprezentantii industriei. Fondurile alocate de guvern pentru anul in curs pentru medicamentele compensate si gratuite se ridica la putin peste 12.000 mld. lei (320 mil. euro), in conditiile in care peste 6.000 mld. lei (160 mil. euro) reprezinta cheltuieli aferente anului trecut, inca neplatite.


Inca de anul trecut, jucatorii din piata erau sceptici cu privire la capacitatea pietei de a-si mentine ritmul de crestere si in 2005, avertizand asupra consumului de medicamente peste puterea financiara a statului.


Ministrul sanatatii a anuntat recent ca pensionarii cu venituri sub sase milioane de lei lunar vor mai beneficia de compensarea de 90 la suta la medicamente numai pana la sfarsitul lunii martie, intrucat aceasta facilitate necesita fonduri prea mari.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24