Eveniment

Sudul tarii, blocat sub nameti. Vreme rea pana duminica

Sudul tarii, blocat sub nameti. Vreme rea pana duminica
04.01.2008, 19:16 37

Ninsorile abundente si viscolul au afectat opt judete ale tarii si Capitala, inregistrandu-se blocari de drumuri, circulatie feroviara ingreunata, precum si intreruperi ale alimentarii cu energie electrica, potrivit Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Mai multe tronsoane de pe 10 drumuri nationale si Autostrada Soarelui - pe segmentul Bucuresti-Fetesti - continuau sa fie inchise ieri dupa-amiaza. Traficul feroviar se desfasura cu dificultate, iar cel aerian a fost reluat dupa ce aeroporturile "Henri Coanda" si "Aurel Vlaicu" au fost inchise timp de patru ore.

In urma caderilor abundente de zapada si a vantului puternic, judetele Teleorman, Olt, Mehedinti, Dolj, Giugiu, Calarasi, Constanta si Ialomita, precum si Capitala au fost afectate prin blocari de drumuri si intreruperi ale alimentarii cu energie electrica. Ieri dimineata erau blocate 32 de drumuri judetene si 12 drumuri nationale, iar peste 19 localitati din judetele Constanta, Olt si Teleorman nu aveau energie electrica. Astfel, ieri-dimineata, in judetul Olt erau blocate sapte drumuri judetene si doua comunale, iar noua localitati nu aveau energie electrica. In judetul Teleorman era inchis un drum national si patru judetene si se circula cu dificultate pe sase drumuri nationale si pe un drum judetean. In judetul Giurgiu erau blocate sase drumuri judetene, iar pe DN 5 Bucuresti - Giurgiu si pe DN 6: Bucuresti - Alexandria se circula cu dificultate. In judetul Calarasi era blocat DN 41 Oltenita - Giurgiu si era restrictionata circulatia pe DN 31 Oltenita - Calarasi. Potrivit Ministerului Internelor si Reformei Administrative, in Bucuresti se circula in conditii de iarna, dar nu erau drumuri blocate. Un numar de 13 firme - sase din Bucuresti si sapte din alte localitati ale tarii - au fost amendate ieri pentru deficiente in activitatea de deszapezire, potrivit centrului Infotrafic al Politiei.


Politistii nu au mai permis soferilor sa iasa cu masinile din municipiul Constanta, in judet fiind blocate trei drumuri nationale si zeci de drumuri judetene din cauza ninsorii si a viscolului puternic. Purtatorul de cuvant al Serviciului Politiei Rutiere Constanta, Marius Ghita, a declarat ca au fost inchise circulatiei drumurile Tulcea - Constanta, Basarabi - Baneasa, Agigea - Negru Voda, Constanta - Cumpana din cauza zapezii care facea imposibila deplasarea autovehiculelor. Politistii
i-au impiedicat pe soferi sa iasa din oras. Pe drumurile inchise circulatiei se actioneaza cu utilaje de deszapezire, dar zapada se asterne din nou pe carosabil din cauza vantului deosebit de puternic. Zona de sud a judetului Constanta este practic blocata de zapada, iar un numar de 37 de localitati din judet sunt nealimentate cu energie electrica si apa potabila din cauza viscolului puternic.


In Capitala s-a circulat anevoios pe toate arterele principale, existand situatii in care pe strazile secundare ale sectoarelor nu s-a circulat deloc. Autoritatile municipale au solicitat bucurestenilor sa nu lase autoturismele pe arterele de circulatie, astfel incat acestea sa nu se blocheze. Pentru ca traficul nu a fost foarte intens din cauza faptului ca multi bucuresteni au apelat la mijloacele de transport in comun sau inca se mai afla in vacanta, deszapezirea s-a realizat fara a se mai recurge la inchiderea circulatiei pe arterele principale ale Capitalei, asa cum propusesera initial autoritatile. Primaria Capitalei a cerut sprijinul politistilor pentru a elibera traseele unor troleibuze blocate in trafic de autoturisme. Astfel au fost blocate liniile de troleibuz 73, 61, 62 si 66. La iesirile din oras, agentii de politie interzic accesul autovehiculelor pe Autostrada Soarelui, iar la intrarea pe DN5 Bucuresti-Giurgiu, le recomanda soferilor sa evite deplasarea pe acest traseu, foarte dificil din cauza ninsorii viscolite. Viceprimarul Capitalei Razvan Murgeanu a spus ca a purtat discutii cu primarii de sectoare pentru ca acestia sa dispuna membrilor corpurilor de control sa efectueze verificari si sa aplice amenzi in cazul in care trotuarele nu sunt deszapezite, pentru ca macar circulatia pietonilor sa fie rezolvata.


Aeroporturile din Capitala, Baneasa Aurel Vlaicu si Henri Coanda Otopeni, au fost inchise ieri timp de patru ore din cauza conditiilor meteo nefavorabile, timp in care a fost curatata pista. Astfel, cele mai multe zboruri care urmau sa aiba loc in prima parte a zilei de ieri (pana in ora 14.00) au fost anulate sau reprogramate. Printre acestea se numara curse cu destinatia Milano, Roma, Venetia, Budapesta, Bruxelles, Sharm-El-Sheikh sau Antalya. Doar un singur zbor a fost realizat in cursul diminetii de ieri pe aeroportul Henri Coanda, cel spre Varsovia, aeronava decoland la 7.42, in loc de ora 6.00, potrivit agentiei Mediafax. Si pe aeroportul Baneasa ultimul zbor din dimineata zilei de ieri a fost la ora 5.30. In acest timp pasagerii au asteptat reluarea zborurilor, programata dupa ora 14.00 pe ambele aeroporturi.


Aproape 1.300 de romani se aflau ieri-dimineata blocati in localitatile din Bulgaria, din cauza ninsorilor abundente din ultimele zile, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Sursa citata precizeaza ca in cursul zilei de miercuri, aproximativ 70 de autoturisme si 2 autocare au ramas blocate in dreptul localitatii Razgrad, la circa 60 de kilometri de Ruse, in apropierea unei benzinarii. Autoritatile bulgare nu permit inca iesirea autoturismelor din localitate, din cauza existentei pe partea carosabila a doua tiruri rasturnate. In localitatea Razgrad este decretata stare de urgenta. Intr-o situatie similara se afla un alt grup format din aproximativ 80 de cetateni romani izolati in localitatea Tar Kaloian, ca urmare a starii precare a drumului. Conform sursei citate, un alt grup de cetateni romani este localizat in regiunea Stara Zagora - Kazanlac. Aproximativ 20 de autocare si 10 autoturisme care se intorceau din Turcia au fost deviate de catre politia locala bulgara catre cele mai apropiate orase, unde o parte din turisti s-au cazat, mentioneaza MAE. Un grup format din zece salvatori ai grupului BGS, imbarcat in trei masini de teren, a plecat ieri in Bulgaria pentru a ajuta cat mai multi dintre romanii care au ramas inzapeziti in drumul catre casa. "Plecam cu trei masini de teren complet echipate pentru astfel de situatii. Cei zece salvatori profesionisti, printre care si cadre medicale ale serviciului de ambulanta BGS, au misiunea de a veni in ajutorul romanilor blocati pe drum. Vom face imposibilul pentru a-i aduce acasa. Am fi plecat chiar daca acel apel nu ar fi venit la dispeceratul nostru", a declarat pentru Mediafax presedintele grupului, Bogdan Oprea.


Toate trenurile cu plecare si sosire in Bucuresti in intervalul orar 06:00 - 11:00 au fost blocate ieri din cauza macazurilor inzapezite din Complexul Bucuresti-Nord-Grivita-Basarab. Directorul de exploatare al CFR Calatori, Valentin Dorobantu, a declarat ieri ca nu merge niciun macaz la Bucuresti" si ca 200 de angajati lucreaza pentru remedierea situatiei. Trenurile au inregistrat astfel intarzieri care au depasit patru ore, iar pana la ora 14 au fost anulate trenurile rapide pe rutele Bucuresti - Brasov si retur, Ploiesti Vest - Bucuresti Nord si retur, Bucuresti - Bacau si retur, Galati - Bucuresti Nord, precum si Intercity Bucuresti - Timisoara si aceleratele pe rutele Pitesti - Golesti, Accelerat 1793, 1796 Titu - Pitesti si retur; Titu - Pietrosita si retur si Golesti - Campulung si retur. Astazi nu circula trenul Intercity Timisoara - Bucuresti si rapidul Bucuresti Nord - Galati. Ministrul transporturilor Ludovic Orban a anuntat ca traficul feroviar urma sa reintre in normal dupa ora 17.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO