Eveniment

Tensiuni extreme: Zelenski avertizează că trupele ruse au amplasat "obiecte care seamănă cu explozibili" pe acoperişurile clădirilor de la centrala nucleară Zaporojie, în timp ce în paralel liderul chinez Xi Jinping l-a avertizat personal pe Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina

Tensiuni extreme: Zelenski avertizează că trupele ruse...

Autor: Andreea Tobias, Ştefan Stan

05.07.2023, 12:00 140

Zelenski a avertizat din nou că Rusia ar putea plănui să "simuleze un atac" asupra centralei nucleare din Zaporojie, susţinând că trupele ruse au amplasat "obiecte care seamănă cu explozibili" pe acoperişurile clădirilor de la centrala nucleară.

Citând serviciile de informaţii ucrainene, Zelenski a declarat că obiectele au fost amplasate pe acoperişul mai multor unităţi de putere ale centralei electrice care este în prezent deţinută de Rusia.

Anterior, marţi, Zelenski l-a informat pe preşedintele francez, Emmanuel Macron, cu privire la "provocările periculoase" ale Rusiei la centrala din sud-estul Ucrainei. El a declarat că el şi Macron au "convenit să menţină situaţia sub control maxim împreună cu AIEA", organismul de supraveghere nucleară al ONU.

Avertismentele lui Zelenski sunt un ecou al comentariilor pe care le-a făcut săptămâna trecută la o conferinţă de presă comună la Kiev cu premierul spaniol, Pedro Sánchez, notează The Guardian.

"Există o ameninţare serioasă, deoarece Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic să provoace o explozie locală la staţie, ceea ce ar putea duce la radiaţii", a declarat Zelenski la acea vreme.

 Xi Jinping l-a avertizat personal pe Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina, ceea ce indică faptul că Beijingul nutreşte îngrijorări cu privire la războiul Rusiei, chiar dacă oferă sprijin tacit Moscovei, potrivit unor oficiali occidentali şi chinezi.

Mesajul faţă în faţă a fost transmis în timpul vizitei de stat a preşedintelui chinez la Moscova în luna martie, au adăugat persoanele menţionate, una dintre primele călătorii ale lui Xi în afara Chinei după ani de izolare în cadrul politicii sale de zero-Covid.

De atunci, oficialii chinezi şi-au asumat în privat meritul de a-l convinge pe preşedintele rus să renunţe la ameninţările sale voalate de a folosi o armă nucleară împotriva Ucrainei, au spus oamenii.

Descurajarea lui Putin de a folosi o astfel de armă a fost esenţială pentru campania Chinei de reparare a legăturilor deteriorate cu Europa, a declarat un consilier de rang înalt al guvernului chinez. Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022 a pus Moscova şi aliatul său Beijingul în dezacord cu o mare parte a continentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO