Eveniment

Toate judetele stau cu bani nefolositi, suma totala fiind de 1,2 miliarde de euro

18.10.2007, 21:07 21

Niciunul dintre cele 42 de judete nu a reusit sa isi cheltuiasca banii din buget, surplusul total dupa primele noua luni ale anului depasind 1,2 mld. euro, conform datelor de la Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).
Bucurestiul a adunat cea mai mare parte a acestui excedent, adica 311 milioane de euro (26% din total), dupa primele noua luni ale anului. Toate judetele inregistreaza excedente, adica multi bani stau nefolositi, de la judetele cu alocatii bugetare mari pana la cele mai sarace.
"Intotdeauna bugetele locale stau pe excedent pana spre sfarsitul anului, pentru ca au un grad redus de absorbtie a fondurilor bugetare. Anul acesta, obisnuinta a fost dublata de o crestere peste asteptari a veniturilor bugetelor locale, care a facut si mai dificila cheltuirea lor integrala", au declarat pentru Ziarul Financiar surse din Ministerul Economiei si Finantelor.
Dupa Capitala, celelalte judete din topul celor care stau cu banii necheltuiti sunt la mare distanta. Constanta, de exemplu, urmeaza imediat Bucurestiului in acest clasament si inregistra dupa primele noua luni din acest an un excedent de 66 mil. euro. in acelasi timp, Clujul avea 60 mil. euro necheltuiti, judetul Ilfov - 55, iar Bihorul - 49 mil. euro.
Conform reprezentantilor MEF, bugetele locale au avut incasari cu mult peste asteptari anul acesta, atat datorita veniturilor proprii, cat si fondurilor pe care le primesc (prin "defalcare", adica portionare) de la bugetul de stat. Ca venituri proprii, bugetele locale incaseaza cel mai mult din taxe si impozite pe proprietate (pe masini si proprietati imobiliare). La aceste sume se adauga defalcarile de la bugetul de stat, in principal din incasarile din impozitul pe venit si din taxa pe valoarea adaugata).
Anul acesta, taxele si impozitele pe proprietate si impozitul pe venit au adus la bugetul public mai multi bani decat se asteptau Finantele, motiv pentru care judetele au ramas cu banii neutilizati. Mai mult, excedentele (adica banii care stau neutilizati) de la bugetele locale au crescut luna de luna.
Situatia nu este insa omogena in cadrul fiecarui judet, in sensul ca orasele mari si comunele din acelasi judet stau diferit cu situatia cheltuirii banilor publici. in timp ce orasele (si mai ales municipiile) raman de multe ori cu banii necheltuiti, satele si comunele sufera de subfinantare cronica in unele cazuri.
Din acest motiv, ministrul finantelor Varujan Vosganian a propus recent un program de finantare pentru circa 600 de comune, care ar urma sa primeasca fonduri publice pentru a-si acoperi cheltuielile curente si eventuale deficite.
Cat priveste banii nefolositi la bugetele locale, aceste surplusuri vor fi consolidate la finele anului, adica vor acoperi deficitele de la alte bugete, inclusiv de la bugetul statului.
Pentru intreg anul, Guvernul estimeaza ca bugetul consolidat va avea un deficit cuprins intre 1% si 2% din PIB, fata de tinta de 2,7% din PIB si de excedentul de 0,32% din PIB inregistrat dupa primele opt luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO